Sömnbrist kan ge höga ghrelinnivåer och ökad risk för fetma

Ny forskning stödjer de tidigare teorier som finns gällande sömn och risk för fetma. Forskare vid Uppsala universitet har nämligen upptäckt att för lite sömn kan få kroppen att minska sin energiförbrukning, samtidigt som kroppen lagrar in för mycket energi. Egentligen är det inte så konstigt, eftersom kroppen vill spara energi när den tror att vi tillför för lite återhämtning och näring.

Vid dålig sömn, förbereder kroppen för att vi behöver mer energi för att klara oss. De överlevnadsinstinkter som en gång i tiden var vår största tillgång, är idag en akilleshäl. Samma sak gäller vår förmåga att lagra in fett, som en gång i tiden var nödvändig för oss. Idag är det snarare de som förbränner mycket, som klarar sig bäst, jämfört med tidigare, då de som lagrade in mycket fett var de som överlevde svält och sjukdomstider.


Uppsala´s nya forskningsresultat publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition. Inom sjukdomsforskning vet man sedan länge att det finns kopplingar mellan fetma och för lite sömn, men det har inte funnits särskilt mycket kunskap om kopplingen till kroppens endokrinologiska (hormonella) mekanismer.


Det man nu har upptäckt är att de som sover dåligt, också erhåller höga ghrelinnivåer. Ghrelin är ett hormon som huvudsakligen produceras i magen och som ökar vårt födointag och minskar vår energiförbrukning. Man kan alltså säga att ghrelin skapas i magen, för att behålla och lagra in så mycket energi som möjligt.


Denna nya studie stödjer således de tidigare teorier som kopplat samman dåliga sömnvanor med högre risk för överviktig och fetma. Fetma är ju sedan i sin tur, förknippat med sjukdomar som typ-2 diabetes och hjärt-kärlsjukdom.


Källa: Uppsala Universitet


Läs mer:
www.somn-skolan.se
www.viktminskningstips.info

www.kostkoll.se