Skumdämpningsmedel (antifoaming chemicals) funna i Mcdonalds Chicken McNuggets

Enligt McDonalds Corporation, är deras berömda kyckling McNuggets gjorda av ingredienser som t ex autolyzed jästextrakt (som innehåller fri glutamat, liknande MSG), fosfater, natrium och natriumaluminiumfosfat. Enligt McDonalds egen hemsida, innehåller Chicken McNuggets även hydrerad sojaolja med TBHQ och citronsyra som tillsätts för att bevara hålllbarheten samt Dimetylpolysiloxan som fungerar som en antifoaming kemikal. 

Minst två av dessa ingredienser är artificiellt syntetiserade industrikemikalier. TBHQ är ett mineraloljederivat som används som stabilisator i parfymer, hartser, i lack och olja. Laboratoriestudier har kopplat kemikalien till tillväxt av tumörer i magen och skador på DNA i djurförsök. Ett antal studier har visat att långvarig exponering för höga doser av TBHQ kan vara cancerframkallande.  

Dimetylpolysiloxan, en typ av silikon, används i caulks och tätningsmedel, som fyllmedel för bröstimplantat, och som viktig ingrediens i Silly Putty. Och för att inte glömma… även i McDonalds Chicken McNuggets. PDMS används också som en komponent i silikonbaserade glidmedel, som skumdämpare (anti-foaming), mögelbekämpande medel, polermedel, kosmetika, i hårbalsam hår m.m.

PDMS har även använts som fyllnadsmedel i bröstimplantat, även om denna praxis har minskat något på grund av säkerhetsskäl. PDMS används på olika sätt inom kosmetika och kan exempelvis användas vid behandling av huvudlöss.

Källa:
NaturalNews
McDonalds

www.kostkoll.se
www.kemikalier.eu
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info