Skagenröra, AD-droppar och Amning

Skagenröra

Fråga:
Kan jag äta skagenröra under graviditeten?

Svar:
Skagenröra är okej OM den är baserad på högpastöriserade produkter samt skaldjur som har varit inlagda o.s.v. Om du är osäker, så läs på förpackningen eller gör din egen på räkor i lag och högpastöriserade mejeriprodukter. 

AD- droppar
 
Fråga:
Jag bor utomlands i ett soligt land och undrar om ska jag ge AD-droppar till min son.
Han far ju gott om sol på sig men kanske inte tillräckligt med A-vitamin. 
 
Svar:

Hej Martina och tack för ditt mail! Jag tror visserligen att din son får i sig den D-vitamin som han behöver eftersom solljuset bidrar till tillverkning av vitaminet. Dock. så försvinner en viktig källa i och med att ni förmodligen inte dricker mjölk? A-vitamin är inte lika viktigt men bör tillföras eftersom dessa vitaminer ger uppbyggnad av benstomme, tänder m.m. De är dock fettlösliga och bör inte överdoseras. Rådgör med er läkare om dosen skall minskas eller helt uteslutas.

Amning

Fråga:
Jag har en liten kille på 5månader och väger 7kg och ammar honom fullt, nu har jag börjat ge honom lite gröt, men jag tycker han väger lite, mina kompisar har barn i hans ålder och dom väger 8-9kg, jag undrar hur många gånger om dagen ska man ge gröt och undrar om det kan vara att jag har för svag bröstmjölk i så falla finns det något jag kan äta eller dricka för att göra min bröstmjölken lite tjockare?? Snälla kan du ge mig lite råd det är mitt första barn och jag kan inte så mkt.

Svar:
Vikten är så olika från barn till barn men om han följer sin kurva på BVC, så ska det inte vara någon fara. Dock, så rekommenderar jag dig att tillsätta 1 msk smör i gröten för att öka på energiintaget. Bröstmjölken är det nog inget fel på men prova gärna att successivt införa välling, fruktpureer och gröt som komplement. Rekommendationen är att amma till och med 6 månader eftersom bröstmjölk det är otroligt bra näring för den lilla.