Selenberikat mejeriprotein kan orsaka förändringar i uttrycket hos generna i tjocktarmen, och reglera riskerna för att utveckla cancer, visar en ny australiensk studie.
Selenberikat mejeriprotein verkar bättre än selen-jäst, visar studien som nyligen publicerades i British Journal of Nutrition. Studien utfördes av Flinders University of South Australia och bygger på teorier om att vissa selen-beroende proteiner har anti-cancer effekt.
Cirka 945 000 nya fall av kolorektal cancer uppstår varje år världen över, med cirka 492 000 cancerrelaterade dödsfall per år. Endast omkring fem procent av kolorektal adenom behöver bli elakartade och denna process kan ta mellan fem och tio år.
Selen är ett spårämne som finns naturligt i marken, som tas upp av växter och grödor och på så sätt finns i våra livsmedel. Dock så är svensk amarker selenfattiga vilket både syns på sköldkörtelhormonernas konvertering samt på ökade cancerrisker såsom tex kolorektal cancer.
Selen ingår i mellan 50 och 100 olika proteiner i kroppen, alla med olika roller inkluderat funktioner som finns i muskler, hjärta och vid frisk spermieproduktion. En av de mest fantastiska egenskaper som ses hos selen är förmågan att förebygga cancer.
Source: British Journal of Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.1017/S0007114511000420
The influence of selenium-enriched milk proteins and selenium yeast on plasma selenium levels and rectal selenoprotein gene expression in human subjects
Authors: Y. Hu, G.H. McIntosh, R.K. Le Leu, J.M. Upton, R.J. Woodman, G.P. Young