Selenbrist kan öka risk för hjärtsjukdomar och cancer

Forskare rapporterar i FASEB Journal att selenbrist i den amerikanska kosten kan vara en betydande anledning till de ökade fallen av hjärtsjukdom och cancer. Under de senaste årtiondena har dessa sjukdomar ökat lavinartat, vilket både beror på sämre kost, för lite näring samt brister på enzymer, mineralet selen och allt för stora mängder tungmetaller.


Genom att analysera data från hundratals publicerade studier, har forskare vid Children `s Hospital Oakland Research Institute fastställt att om selenberoende proteiner berövas det viktiga mineralet tidigt i livet, så kan det bana väg för kroniska sjukdomar. Vi måste få selen i rätt form redan från tidig ålder om vi vill minska våra risker för hjärtsjukdom och cancer senare i livet. I Sverige har vi selenfattiga marker, vilket medför att även våra grödor är selenurlakade. Gravida kvinnor bör därmed komplettera med selen under graviditeten samt ge selenrika livsmedel till sina spädbarn.


Det finns tolv selenproteiner, varav fem av dessa är viktiga för vår hälsa medan sju av dem mindre viktiga. Det mest intressanta är att en analys av olika studier visar att det är de onödiga selenoproteinernas tillgänglighet och koncentration som kan vara den viktigaste att avgörande faktorn för optimala hälsa eller utveckling mot kronisk sjukdom.


Selen i dess olika former är nödvändiga för en korrekt bildning av 50 till 100 olika proteiner som utför en mängd olika funktioner i hela kroppen. Omfattande forskning bekräftar att selen är en viktig faktor i förebyggande av cancer då mineralet fungerar som en antioxidant och stödjer den normala immunfunktionen.


Selen kan således motverka den ogynnsamma celltillväxt som sker när vi drabbas av cancer.  Forskningen som publicerades i tidskriften Biochemistry visade att det finns två typer av selen som kallas för SeMet och MeSeCys. Forskare arbetar just nu med att reda ut hur bröstcancer kan hämmas och anser att selenformen, MeSeCys, är betydligt effektivare vid skydd mot cander.


Rekommenderat dagligt intag av selen är 55 mikrogram, men på grund av dåliga markförhållanden och bristfällig kost, så är selentillförseln oftast långt mycket lägre. Näringsexperter rekommenderar 200 mcg för ett optimalt skydd mot sjukdom. Ett sätt för att få gott om selen är att äta paranötter (2 paranötter per dag ger dagsbehovet av selen) samt att välja naturlig och ekologisk kost.


Källa: NaturalNews


Mer om grönsaker, näring och selen:

www.ekologiskaval.se
Www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se

www.kostkoll.se