Så fungerar kortisolhöjande, kortisolsänkande örter och livsstilsförändringar som påverkar kortisolnivåerna

Det är många som talar om kortisolsänkande preparat såsom ashwaganda, eller att träning eller vissa aminosyror och signalsubstanser verkar kortisolsänkande. Detta är dock felaktigt, då de inte sänker kortisolvärdet utan normaliserar kortisolfrisättningen. Om du har ett högt kortisol på grund av akut stress, så blir således effekten att ditt kortisol sänks. Om du däremot har ett lågt kortisol på grund av långvarig stress och utmattning, så kommer ditt kortisol inte att sänkas, utan normaliseras. Ofta behövs då även andra stöd för binjurarna såsom binjureextrakt och C-vitamin, men binjureextrakt bör aldrig tillsättas innan man vet exakt hur kortisolkurvan ser ut, eftersom kortisol flukturerar över dagen och kan vara högt på ett ställe och lågt på ett ställe.

Man kan säga som så, att alla lugnande saker aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem, det vill säga kroppens av-knapp. Lugnande saker inkluderar vila, återhämtning efter träning, sömn samt tillskott som CBD-olja, GABA, l-teanin, ashwaganda, magnesium, zink med mera. Alla dessa har en kortisolsänkande effekt OM kortisol är högt eftersom de lugnar kroppen, men det är viktigt att känna till att många skriver att de sänker kortisol, när de i själva verket är normaliserande. En ört som ashwaganda är exempelvis en adaptogen ört, som verkar sänkande OM det behövs. Det är alltså inte så att användning av ashwaganda eller L-teanin kan ge ett lågt kortisol, utan det som sker är att preparatet modulerar (rattar upp eller ner) effekten. Detta brukar jag istället omnämnda som att det har en normaliserande effekt på kroppens kortisolnivåer.

Det är många som frågar mig om detta, då det är vanligt att jag rekommenderar L-teanin för att modulera signalsubstanser som är i obalans på grund av stress. Det är då mycket vanligt att kortisolvärdet ligger lågt, samtidigt som lugnande signalsubstanser som GABA och serotonin ligger högt. Vanligtvis ligger då även noradrenalin och adrenalin lågt. Detta visar att kroppen är utmattad och stressad, och man kan då använda lugnande preparat för att lugna systemet, och dess normaliserande effekt gör att man kan lugna systemet utan att kortisolvärdet sänks ytterligare.

Om du önskar boka en tid för obalans i hormoner eller signalsubstanser, eller önskar mäta dina signalsubstanser (mäts i urin) och hormoner (mäts i salivprov / labrixtest), så kan du maila oss för bokning: tidsbokning@zarahssida.se