Så bakar du utan vitt socker!

Raffinerat socker är omdebatterad på grund av dess påverkan på blodsockret, det minst sagt näringsfattiga innehållet och den påverkan som det gör på hjärnans belöningssystem. Sockerberoende sätts ofta i liknelse med andra beroenden, vilket är en realistisk jämförelse eftersom socker faktiskt endast är en molekyl från alkohol. De som äter för mycket socker i en oregelbunden ström under dagen, kommer inom inom tid att lägga grund för både diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

För att baka och tillaga mat utan socker krävs en kunskap om hur du enkelt kan byta sämre källor mot bra och hälsosamma alternativ. Börja med att vänja dig av med söta smaker genom att öva och lära dig att tycka om de smaker som är bittra. Det tar lite tid för den nya vanan att etablera sig, vanligtvis 3-4 gånger för vuxna och 10-20 gånger för barn.  

Fruktsocker innehåller mer näring än raffinerat, vitt socker MEN om du tillsätter fruktsocker i ströform till maten eller bakningen så tillför det lika mycket energi som det vita sockret samt påverkar blodsockret,  även om det sker i mindre utsträckning. 
 
Baka hälsosammare genom att du tillsätter fruktsocker från naturliga källor såsom banan, dadlar, russin och fikon eftersom de är perfekta för att söta med, innehåller gott om näring och fibrer. Du byter helt enkelt ut 1 dl socker mot 1 dl mosad banan eller hackade fikon och dadlar. Dessa ger samma sötma som sockret men är långt mycket hälsosammare!
 
När du bakar bröd och önskar mindre sötma, så är sötningskällor som morötter, russin, äpplen eller bär att rekommendera eftersom de är lite beskare i smaken. Dessa källor bidrara med tillräckligt mycket socker som behövs till en jäsningsprocess, de innehåller vitaminer och mineraler som är bra byggstenar i kroppen och som främjar upptaget av fetter.


Tips på roliga familjelekar och familjeaktiviteter hittar du hos Pigga Barn.

Läs mer på: Kostkoll och Kosttipset