Salvia har använts kulinariskt och medicinskt under många år och användes faktiskt som ett konserveringsmedel för kött under antiken. Under medeltiden kallades det för toute bonne, vilket betyder ”allt är bra”. Salvia har många fördelar, som att det stärker minnet och verkar som en naturlig andningsluftrenare. Ofta finner du salvia i kommersiella munvattensprodukter.
Salvia fungerar som en potent antioxidant, och kan motverka de skador som uppstår från fria radikaler. Tugga på salvians blad för att rengöra munnen och för att få fräsch andedräkt. Den har också förmågan att lindra spänningshuvudvärk och lugna nerverna. Naturläkare rekommenderar ofta salvia vid feber, eftersom den har förmåga att minska svettning i kroppen. Många naturliga deodoranter innehåller salvia extrakt som en av de aktiva beståndsdelarna just med anledning av det.
En tysk studie visade att diabetiker, som drack infusion av salvia på fastande mage, erhöll markant reducerade blodsockernivåer. Salvia används även för att behandla mag- och tarmsjukdomar och matsmältningsbesvär. Du kan även gurgla med varmt salviavatten för att dämpa och motverka halsfluss och halsont.
Sage hjälper också motverka utarmningen av signalsubstansen acetylkolin. Genom att kombinera ginkgo biloba med salvia och rosmarin, är det möjligt att minska riskerna för Alzheimers. Salvia rekommenderas även vid inflammatoriska sjukdomar, åderförkalkning och bronkial astma samt vid läkning av sår och munsår.
Örten är rik på järn, kalium, kalcium och vitamin A.
Källa: NaturalNews
Mer om örter och örtmedicin:
www.kosttillskott-guiden.net.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se