RAW FOOD-boosta kroppen för att komma i nyårsform

Raw food är en av de hälsosamma trender som tagit Svenska befolkningen med storm och den friska, fräscha maten anses främja hälsan, minska sjukdomar, öka orken och vitaliteten. Raw Food är mat som baseras på råa, ej upphettade livsmedel och har idag blivit en trend, en livsstil och en väg för bättre hälsa.

Tänk bara på att RAW FOOD kräver en stark mjälte, eftersom det styr magen och lungorna och annars kan orsaka matsmältningsproblem. Öka neutrala livsmedel som ångkokade grönsaker och slussa in mer och mer RAW FOOD, för att på bästa sätt stötta mjälten och matsmältningskanalen.

Läs mina tips om hur då får bättre RAW FOOD-kost!

http://www.kostkoll.se/blog.php?bid=407


1. Raw food innebär att du inte hettar upp maten över 42 grader. Över 42 grader så förstörs de enzymerna som finns naturligt i maten, vilket minskar matsmältningens egen gång. Vid 70 grader börjar vitaminerna att försvinna och maten bli allt mer näringsfattig.


2. Raw food bör varieras med stort urval av grönsaker, frukt, bär, nötter, frön, groddar, alger, smör, kallpressade vegetabiliska oljor och örter.


3. Undvik eller minska på kött, mejeriprodukter, kaffe, svart té, alkohol, socker, spannmål och halvfabricerade livsmedel med tillsatser.


4. Tillaga maten minutiöst med hjälp av wokning eller ångkokning. På detta sätt kan du minska upphettningen och därmed behålla näringen.


5. Grodda, fermentera och lägg in maten istället för att koka och steka. Genom att minska på temperaturerna så slipper du både näringstapp, härdningar och raffineringar.


6. Raw food-tips är tex; lättgrillad zuccini, aubergine och örter med havssalt och olja. Eller varför inte en enkel fruktsallad, med massor med smak och färg. Testa även att mixa cashewnötter, broccoli och selleri, för att få en kallsoppa.


7. Handla så mycket KRAV-märkta produkter som möjligt för att undvika miljögifter samt för att få grönsaker och frukter som har genomgått hela sin mognadsprocess. Stpra delar av konventionella grönsaker och frukter plockas innan mognadsprocessen är klar. När de blir för tidigt plockade, så blir de näringsfattiga, då vitaminer och mineraler kommer sist i mognadsprocessen.  


Läs mer:
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.piggabarn.se

www.detoxa.nu
www.kosttipset.se
www.motionstipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.piggabarn.se