Rå kakao och ekologiskt rått kakaopulver

Jag har en ny älsklingsingrediens i mina RAW FOOD-smoothies. Förutom carobe (en chokladsmakande naturlig ingrediens som kommer från carobträdet) så använder jag mandelmjölk eller cashewmjölk som jag mixar från blötlagda mandlar eller nötter.

OM jag mot all förmodan inte finner Carobe, så är faktiskt rå kakao helt okej. Det ekologiska råa kakaopulvret innehåller över 25 200 antioxidanter per tesked, vilket gör det till en fantastisk antioxidantkälla. Faktum är att rå kakao innehåller HELA 367% mer antioxidanter än den traditionella, upphettade kakao som finns i vanliga butikshyllan. Det som däremot är viktigt att känna till är att rå kakao kan innehålla toxiner, så min rekommendation är att hetta upp den lite lätt, så att bakterierna försvinner. För dig som äter mycket näring och tar omhand din hälsa, så gör lite bakterier varken från eller till och du bör klara det galant.

Det kan vara kul att veta att kakao egentligen är frön som kommer från frukten från ett amazoniskt träd. Kakaon var nästintill lika mycket värda som guld bland det gamla Maya- och Aztekfolken, så kakao användes ofta istället för pengar eller just guld. Detta kan vara en av anledningarna till att kakaoträdet senare fick namnet Theobroma cacao, svenskt översatt: ”kakao, gudarnas föda.”


Kakaobönor i sig är väldigt bitter och innehåller inget socker, och inte heller särskilt mycket fett (12% och 50% fett) jämfört med andra frösorter. Däremot, så innehåller våra kakaobönor kring 40% kakao och kompletteras ofta med socker och tilsatt fett i tex en vanlig chokladkaka. Den råa kakaon är rik på magnesium, järn, krom, tryptofan, stora mängder antioxidanter samt fenyletylamin och anandamid.

www.detoxa.nu
www.rawfood.kost
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.kosttipset.se