Rå honung till RAW FOOD och ekologisk honung med KRAV-märkning

Barn under 1 år bör inte äta honung eftersom det är en oprocessad produkt som kan innehålla bakterier. Inom den konventionella biodlingen där maximal honungsproduktion eftersträvas tvingas biodlare att ge sina bin sockerlösning som ersättning för den honung man ”skördar” på hösten, annars hade bina dött av svält under den kommande vintern.

En av mina läsare har den stora förmånen att producera just honung och han kommenterar detta på följande sätt:

Ett normalstarkt bisamhälle samlar ett normalår någonstans mellan 20 och 30 kg honung (beroende på var i landet du har dina bin). Samma normalstarka samhälle förbrukar någonstans mellan 15 och 20 kg honung för att överleva vintern. Om man som biodlare tar så mycket honung från sina bisamhällen på hösten att man måste ge dem sockerlösning som ersättning, för att överhuvudtaget hålla dem levande, så tycker jag personligen att man har passerat någon slags gräns för vad som känns ok.

Förutom den etiska aspekten så riskerar man att göra sina bin svaga och mottagliga för sjukdomar och annat otyg. Det finns ju en anledning till att bina producerar, samlar och äter honung fullproppad med olika kolhydrater, mineraler och spårämnen – annars hade de nöjt sig med att stapla rent socker!

I princip alla biodlare är skolade i den ”moderna” biodlingen med maximal honungsskörd som den heliga graal. Framför allt i USA har man drivit den ”moderna” biodlingen till sin spets, med avelsarbete inriktad på stora och högproduktiva bin, kemiska bekämpningsmedel för att hålla dem friska och smått absurda transportsystem som flyttar runt bisamhällen i hela landet för att samma bisamhälle skall kunna vara med och maximera pollineringen för olika typer av grödor. De senaste åren har man dock, främst i USA, upplevt en smärre katastrof inom boidlingen: man förlorar runt hälften av alla bisamhällen varje vinter. De exakta orsakerna till detta är inte helt klarlagda men förmodligen är den bina som nu till slut reagerar på och kollapsar av den höga sammanlagda stressnivån de utsätts för varje år.


Det finns dock hopp. Framför allt den yngre generationen biodlare anammar allt oftare en mer naturlig biodling där fokus ligger på binas naturliga egenskaper och livscykel (och där ett eventuell honungsöverskott ses som en ren bonus).

Om bina får dåligt socker eller är nära GMO-fält, fält med kemisk besprutning eller andra ogynnsamma blomstermiljöer så blir även honungen mindre hälsosam. KRAV-odlad honung har väl angivna avstånd för var en bikupa skall vara belägen för att få säljas produkten som just KRAV-märkt produkt.

Honung skall inte hettas upp över 35 grader eftersom det påverkar honungen och det bildas toxiska ämnen, dvs giftiga ämnen som inte är bra för oss. Även enzymerna påverkas om honungen hettas upp över 40 grader. För att ha honung i ditt té, så kan du lägga i honungen lagom tills dess att teet är drickvarmt, eftersom det då är i kroppstemperatur och alltså kring cirka 36-38 grader.

www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.vitaminochmineral.se
www.viktminskningstips.net