Processkemikalier: Babymorötter (minimorötter) doppas i klor

I Gunnars Lindgrens senaste nyhetsbrev står att läsa att babymorötter doppas i klor, för dess hållbarhet. De morötter som används till påsar med minimorötter produceras av större krokiga eller deformerade morötter som körs genom en maskin. Väl i maskinen så skär och formar man dem till minimorötter. Detta är nog relativt känt, men att de sedan doppas i klor är nog inte många som känner till. Morötterna doppas i en lösning av vatten och klor för att de skall bevaras på bästa sätt, främst eftersom de inte har den vanliga morotens hud eller naturlig skyddshölje. Klorvattnet är detsamma som det som finns i en vanlig badpool och i detta fallet, så ger man en högre dos av klor i och med att de små morötterna saknar sitt skyddande skal.  

Denna form av klordoppning är bara ett exempel av många, på hur processkemikalier används i vår livsmedelsframställning, och helt utan att de deklareras för konsumenten. Flera liknande saker har jag uppmärksammat tidigare, såsom att tex strösocker bleks med blekmedel, att allt vi köper är steriliserat, att hexan används vid vakumförpackning och vid utvinning av enskilda substanser (sojaprotein, lecitiin, enskilda näringsämnen m.m.) Det om är mest fascinerande är att många av de livsmedelstillsatser som faktiskt deklareras på förpackningen. är jämförelsevis harmlösa om man jämför med de processkemikalier som används och som inte deklareras. Företagen skriver te x ut E 260 (ättika), E 150 (sockerkulör), eller E 162 (rödbetsextrakt, för färg) men inte rester av blekmedel, hexan. aceton eller klor.

Just i fallet med klor, så är det av yttersta vikt att undvika, och i allafall äta ytterst sällan, då klor hämmar sköldkörteln genom att ta plats från jod och på så vis skapa sköldkörtelhormoner som inte fungerar. De som badar i klorvatten eller äter mat med klor, kommer inte bara skapa alleriska besvär, utan en sköldkörtel som inte fungerar. Här krävs eliminering av klor, samt komplement med jod (… i kombination med aminosyran tyrosin, för att skapa sköldkörtelhormoner med rätt näringsämnen, samt selen för att konvertera T3 till T4… Läs mer via länken nedan… )  

Restämne och användning

Aceton = Med smak- och färgämnen

Dikloretan (EDC) = Tar bort koffein från kaffepulver

Diklordifluormetan = Med smak- och färgämnen

Diklorfluormetan = Med smakämnen

Diklortetrafluor-etan = Med smakämnen

Dietyleter = Med smak- och färgämnen

Hexan = Med smakämnen

Isobutan = Med smakämnen

Metylacetat = Med smakämnen

Metylenklorid = Med smak- och färgämnen

Pentan = Med smakämnen

Petroleumeter = Med smakämnen

Propan = Med smakämnen

1,1,2-Trikloretylen = Med smakämnen

Triklorfluormetan = Med smakämnen

Toluen =  Med smakämnen 

Läs mer om processkemikalier:

www.kemikalier.eu
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kostkoll.se

Källor: EG,  WHO:s Codex Alimentarius Commission samt Livsmedelsverket

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu