En ny studie genomförd på tio patienter med kolorektal cancer patienter och 20 patienter som var friska, där alla fick tillskott med probiotika (Lactobacillus gasseri OLL2716: LG21) under en period av 12 veckor, visade avsevärda förbättringar i tarmmiljön. Den förbättrade tarmiljön bidrig också till att förebygga kolorektalcancer.
Halterna av Lactobacillus var signifikant högre i den friska gruppen, jämfört med hos de patienter med kolorektal cancer. Den totala mängden av kortkedjiga fettsyror i avföringen var lägre än i den friska gruppen.
Referens: ”möjlighet att förhindra kolorektal cancer med probiotika,” Ohara T, Yoshino K, et al, Hepatogastroenterology, 2010 nov-dec, 57 (104): 1411-5. (Adress: Institutionen för gastroenterologi, International University Socialstyrelsen Hospital, Japan).
www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.rawfood-kost.se