Positiv stress ökar motståndskraften

Ser du stress som en negativ känsla eller uppskattar du den som en drivkraft och som den överlevnadsinstinkt som den faktiskt är? Negativ stress handlar mer om att saker tar din energi och gör dig kraftlös istället för att fylla på och boosta dig. Det kan vara allt från det trista jobbet, till eneritjuven, avundsjuka människor, materiella ting som krånglar eller din kropp som stressas av tillsatser, felaktig mat och för lite motion, återhämtning och sömn.


MEN… positiv stress är istället en helt fantastisk drivkraft, som ökar vår målmedvetenhet och hjälper oss att agera och få saker gjorda. Människan är i grunden lat och har svårt att ta sig för saker, vilket gör att vi uppfinner saker för att själva ”slippa undan”. Positiv stress ger oss vilja och även en överlevnadsinstinkt som gör att vi flyr när vi blir jagade, äter mera när vi behöver mera energi och får adrenalin så att vi orkar trots press.


Min vän och kollega Sanna Ehdin bloggade häromdagen om de nya begreppet ”resilient”, vilket verkligen fångade mitt intresse.


”På kort sikt gör det möjligt för vårt system att klara mer än vi behöver klara av, och på lång sikt kan stress motivera oss att göra bättre ifrån oss på jobb som vi bryr oss om, säger Judith Orloff, en psykiatriker vid UCLA, Kalifornien, till tidningen Newsweek.” (utdrag ur: Sanna Ehdin´s Blogg )


För att snabbt sammanfatta Sanna´s ord, så är resiliens detsamma som motståndskraft som gör att människan kan överleva och klara sig i situationer då vi är hotade. Nyckeln är att skjuta stressen ifrån sig för att bättre hantera den istället för att ta den personligt.


Läs mer i Sannas Blogg för 7 styrkor som utgör motstånskraften (resilience)!