Polyfenoler kan stärka ben och hämmar bildning av fettvävnad

Enligt rön som nyligen presenterades vid Experimental Biology 2011, kan polyfenoler i grönt te öka styrkan i vår benmassa.


Polyfenoler ifrån grönt te motsvarande 4 till 6 koppar, kombinerat med Tai Chi associerades med en signifikant sänkning av markörer för oxidativ stress.Resultatet presenterades igår på 1022 års EB2011 i Washington DC.


I studien ingick 171 postmenopausala kvinnor med en medelålder på 57. Alla testpersoner hade svaga ben men ingen osteoporos. En grupp fick placebo, en fick grönt te och ta chi och en tredje grupp fick båe grönt te och tai chi. Studien löpte under 6 månader.


Grönt te innehåller mellan 30 och 40 procent av vatten-extraherbara polyfenoler, medan svart te (grönt te som har oxiderats genom jäsning) endast innehåller mellan 3 och 10 procent. De fyra främsta polyfenoler som finns i färska teblad är Epigallocatechingallat (EGCG), epigallocatechin, epicatechin gallate och epicatechin.


En annan studie som presenterades vid vårmötet, visade att polyfenoler från blåbär kan undertrycka differentiering av adipocyter, den process som bidrar till bildande av fettceller (adipocyter ). Slutsatsen var alltså att polyfenoler från blåbär kan hämma fetmainlagring i ett molekylärt skede.

Källa: Experimental Biology 2011

Mer om bär och polyfenoler:


www.kolhydrater.org 
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.smoothie-recept.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se