Överätning och belöningssystem kan bero på överproduktion av enkephalin

Ny forskning visar att en kemikalie som skapas i vår hjärna gör det omöjligt att motstå det som aktiverar vårt belöningssystem. Forskare vid University of Michigan i USA, har kommit fram till att detta beteende styrs av det lilla område i hjärnan som kallas för striatum. Nervcellerna i striatum tillverkar en kemikalie som kallas för enkephalin.

Enkephalin gör i sin tur att vi vill överkonsumera det som aktiverar vårt belöningssystem. Detta område aktiveras av olika saker hos olika människor. En del reagerar på droger, en del på mat och en del på andra stimulatorer. Studier har tidigare visat att samma kemikalie inverkar i överkonsumtation hos överviktiga och feta människor och att den tillverkas redan när personen ser på mat. Denna kemikalie produceras även när narkomaner ser droger, eller när vi ser på choklad eller fet mat.

När motsvarande område stimulerades hos råttor genom stimulans av enkephalin, så åt råttorna dubbelt så mycket choklad, än de råttor som inte stimulerats. Enligt forskarna beror detta på att lusten till att äta mer är så stor att de inte kan sluta, snarare än att de gillar chokladen i sig. tudierna publicerades i tidsskriften Current Biology. 

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu