Omega-3 kan skydda mot hörselskador

University of Sidney har nyligen publicerat en studie, som visar att ökat intag av omega-3 fettsyror sannolikt minskar risk för åldersrelaterad hörselnedsättning.

Positiv inverkan från omega 3 syntes vid ett intag på minst två portioner fisk per vecka. Detta var associerat med en minskad risk på 42 procent, hos de 50-åringar som deltog i studien. Resultaten publicerades nyligen i American Journal of Clinical Nutrition.


Intag av långkedjiga omega-3-fettsyror har tidigare kopplats samman med minskad risk för hörselnedsättning, med 14 procent minskning i risk vid åldersrelaterad sjukdom(Presbycusis).

Sannolikt har det inte lyfts in det faktum att de äldre som äter fisk, också äter annorlunda än de som inte äter fisk. En diet som inte innehåller fisk, ger ju även andra konsekvenser, främst på slemhinnor som blir törra och spröda om kroppen har för lite fett och vatten. Då hörselgångarna är beroende av fungerande slemhinnor, så är resultatet inte så förvånande. Det skulle vara intressant att se om kokosfett eller fett från plankton kan ge samma resultat. Då plankton är fiskarnas föda, så utgår de som bas till fiskens omega 3 i näringspyramiden. En person som äter mycket fisk, kan även vara mer intresserad av sin hälsa, sin kost men samtidigt ha mer tungmetaller i kroppen, om de äter fisk från områden med mycket milögifter/tungmetaller.  

Läs mer om omega 3 och långkedjiga fettsyror


Source: American Journal of Clinical Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.3945/ajcn.2010.29370
“Consumption of omega-3 fatty acids and fish and risk of age-related hearing loss”
Authors: B. Gopinath, V.M. Flood, E. Rochtchina, C.M. McMahon, P. Mitchell

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.zarahssida.se