Omega 3 kan minska triglycerider och inflammation

Hög konsumtion av livsmedel som är naturligt riak på omega-3 fettsyror bidrar till minskad risk för att utveckla fetmarelaterade sjukdomar så som hjärtsjukdomar och diabetes, visar en ny studie. Studien publicerades nyligen i European Journal of Clinical Nutrition. Omega-3 håller även inflammationer i schack och minskar blodets triglycerider, vilka är två markörer för fetmarelaterade sjukdomar.


Studien genomfördes av forskare från Fred Hutchinson Cancer Research Center i samarbete med Center for Alaska Native Health Research vid University of Alaska, Fairbanks. Dataunderlaget baserades på eskimåer i Yukon Kuskokwim i sydvästra Alaska. Sjuttio procent av de 330 kontrollpersoner som deltog i studien var överviktiga eller feta. Gruppen förbrukade 20 gånger mer omega-3 än den genomsnittliga amerikanen.


Vid analys konstaterade forskarna att det fanns betydligt högre nivåer i blodet av dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA), två viktiga typer av omega-3 fetter och därmed också mer än halverad risk för typ-2 diabetes. Blodets triglycerider och nivåer av C-reaktivt protein (CRP) låg i samma nivåer som hos normalviktiga personer, vilket tyder på att omega-3 har skyddande fördelar hos både tunna och överviktiga personer.


Källa: Natural News

www.kostkoll.se