Om vi vore köttätare borde vi väl ha huggtänder…?

Jag har funderat på en sak som egentligen borde vara ganska självklar, dvs att vi borde ha tänder som är anpassade till den mat som vår kropp behöver. En tanke är således varför en köttätande människa faktiskt inte har tänder för den sortens kost?


För mig, personligen, så är våra små sköra tänder ett tecken på att vi bör äta mat som är enkel att tugga och som bryts ner i munnen av amylas (enzym), snarare än att äta det kött som kräver starka tänder och en matsmältning som koncentreras till magen. Kött som föda, kräver egentligen både klor, kraftiga käkar och huggtänder eftersom det annars är omöjligt att jaga och slita sönder köttet.

Kött bryts ner och bearbetas i mage och tarm, vilket gör att många köttätande djur inte tuggar sin mat, utan nästintill sväljer maten hel. Vi som är gjorda för att äta från växtriket har istället breda tänder som är anpassade för att sönderdela den fibrerrika kosten OCH våra käkar går i sidned, så att vi kan mala ner födan istället för att slita isär den.


Även vår förbränning visar på skillnaderna eftersom en köttätande individ behöver snabbare förbränning än vi, eftersom köttet ruttnar snabbare än växterna gör. De har också en tarm som är tre gånger sin kroppslängd, medan växtätare (människan) har över tio gånger sin kroppslängd. En tredje aspekt i det hela är att köttätare lapar upp sin vätska medan växtätaren istället använder sugreflexerna.


Tål att tänkas på.. :)

www.detoxa.nu
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologisk-mat.info
www.kosttipset.se