Olika sötningsmedel kan ha olika effekter vid frisättning av mättnadshormoner

Vi vet sedan tidigare att olika sötningsmedel kan påverka frisättningen av mättnadshormoner i tarmen på olika sätt. Nu stödjs detta av en ny studie, publicerad i tidsskriften Foodchemistry.

Tidigare forskning visar att det finnas skillnader i tarmen som svarar olika på olika typer av föreningar. Den senaste studien från Maastricht universitet i Nederländerna visar på effekter med mättnadshormoner från tarmcellerna efter stimulering med olika smakämnen, inkluderat sackaros (socker), sukralos och erytritol.

Studien visade att kalorifria sötningsmedel (aspartam, sukralos, neotam m.fl.) hade olika frisläppande av mättnadhormoner jämfört med sackaros (socker). Även sukralos och sackaros stimulerar frisättning av mättnadhormonerna CCK och GLP-1 medan erytritol inte gör det.

Source: Food Chemistry
10.1016/j.foodchem.2011.05.013
“Different tastants and low-caloric sweeteners induce differential effects on the release of satiety hormones Intestinal hormone release affected by taste”
Authors: Maartje C.P. Geraedts, Freddy J. Troost, Wim H.M. Saris

www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info