Ökning av ”bra” salt kan förbättra hjärthälsan!

Genom att höja nivåerna av ”bra” kaliumsalter i livsmedel, så kan risk för hjärtsjukdomar minska med upp till 11 procent, detta enligt ny forskning. Forskningen publicerades nyligen i Archives of Internal Medicine, och visar att ökat intag av kalium, kan minska högt blodtryck med en fem procentig minskning.


Minskade natriumnivåer är en viktig och fastställd livsstilsförändring och industrin arbetar för fullt för att minska natriumnivåerna i våra livsmedel. Detta genomförs genom att man tex ersätter natrium med kaliumklorid eller andra mineralsalter.

Kaliumklorid ses som ett potentiellt alternativ för att ersätta salt, då det smakar som salt, som natriumklorid.  Det finns även betydande bevis för att ökade intag av kalium kan sänka blodtrycket (BP).


Det finns ett orosmoment  med kaliumpermanganat i livsmedel eftersom de kan orsaka oavsiktlig skada på svårt sjuka patienters njurdialys, hos de som bör undvika att äta för mycket kalium och natrium.


Source: Archives of Internal Medicine
Published online ahead of print, doi: 10.1001/archinternmed.2010.284
“Suboptimal Potassium Intake and Potential Impact on Population Blood Pressure”
Authors: L.A.J. van Mierlo, A. Greyling, P.L. Zock, F.J. Kok, J.M. Geleijnse

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vitaminochmineral.se
www.gravidkost.se
www.zarahssida.se