Ökat grönsaksintag under graviditeten minskar risk för att barnet skall utveckla diabetes!

Pengar är det ont om i världen FÖRUTOM inom forskningen och regeringsvärlden. Forskning är fantastiskt och jag är helt såld på att läsa forskningsrapporter om hälsa, natur och miljö. Det är också det som gör att man kan vara uppdaterad i en så föränderlig bransch som journalistiken, hälsan och miljö och så också under ständig personlig utveckling.

MEN … Vissa forskningsrapporter fascinerar verkligen eftersom de utförs inom saker vi redan vet och kanske vore det lämpligare att lägga pengarna på de sjukdomar och den problematik som är mer akut… som att tex; fortbilda läkarna inom hälsa, kost och motion, så att de kan sätta parallelltecken mellan mage/tarm och symtom/sjukdomar?

Hur som helst, så visar den senaste forskningen inom matintag under graviditeten att barn till kvinnor som äter grönsaker varje dag också erhåller bättre skydd mot diabetes typ 1, dvs; den medfödda, kroniska sjukdomsformen.


Studien är utförd av Sahlgrenska akademin och Hälsouniversitetet i Linköping

– Det är första studien som en studie visar ett samband mellan ett grönsaksintag under graviditeten och risk för barnet att senare utveckla diabetes, säger Hilde Brekke, forskare och klinisk näringsfysiolog, till GP.


6 000 femåringar ingår i studien om sambandet mellan gravida kvinnors kost och diabetes hos barn.

Källa: TT Spektra