Ökade risker för havandeskapsförgiftning vid störd kalkomsättning

Havandeskapsförgiftning är fortfarande den vanligaste orsaken till dödlighet i samband med graviditetsrelaterad, för både mamman och hennes barn. En ny avhandling från Uppsala Universitet visar att kvinnor som tidigare har opererats för bisköldkörtelsjukdom löper tio gånger större risk att drabbas av havandeskapsförgiftning.

3-5 procent av gravida kvinnor i västvärlden drabbas av havandeskapsförgiftning (pre-eklampsi) vilket är en risk för både kvinnan och för fostret. Vid havandeskapsförgiftning ses symtom som högt blodtryck och äggvita i urinen. Trots mycket forskning inom området, så finns ingen känd orsak till att förgiftningen uppstår. Ett alternativ kan vara att kvinnan har för mycket tungmetaller och/eller koppar i sin kropp.

En annan viktig rubbning som sannolikt inverkar är att kvinnor med havandeskapsförgiftning har låga halter av D-vitamin, samt rubbning av kalkomsättning. På så sätt får kroppen svårt att hålla blodet i rätt pH, vilket kan vara en av orsakerna till förgiftningen. Sjukdomen drabbar alla kroppens organsystem, varvid man kan misstänka att förgiftningen finns i blodet, som passerar genom alla organ. 

I en ny studie analyserades sambandet mellan antalet graviditeter och senare utveckling av bisköldkörtelöverfunktion (primär hyperparathyreoidism), vilket är ett tillstånd som leder till allt för höga kalknivåer i blodet och således även risk för plackbildning (hjärt-kärlsjukdomar), njursten och ökad risk för benskörhet. Studien visade att risken för att utveckla bisköldkörtelöverfunktion ökade om kvinnan hade genomgått mer än tre graviditeter.

En annan studie analyserade sambandet bisköldkörtelöverfunktion och utveckling av havandeskapsförgiftning. Studien byggde på data från samtliga förlossningar i Sverige som ägde rum mellan 1973 och 1997. Av de kvinnor som opererats på grund av bisköldkörtelöverfunktion, utvecklade 13 procent av dem även havandeskapsförgiftning. Risken för havandeskapsförgiftning var mer än tiodubblad för de kvinnor som tidigare lidit av bisköldkörtelöverfunktion.

Källa: Uppsala Universitet

www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.kostkoll.se