Öka prestationen, stimulera immunförsvaret och förbättra avgiftningen med rödbetor och rödbetsblast

Rödbetan hör till familjen amarantväxter och är en sortgrupp inom arten Beta. Betornas höga innehåll av mineraler och fytokemikalier, gör dem till ypperliga råvaror vid motståndskraftiga infektioner.

Rödbetans förmåga att stimulera immunförsvaret och syresättning till vävnaderna stimulrerar vårt immunförsvar på ett bra sätt och eftersom syreupptagningen ökar i cellerna, så är de ypperliga för prestationsökning.

Rödbetan verkar även lindrande av störningar i levern, blodet och i vårt immunförsvar och används ofta för ökad avgiftning, då den aktiverar leverns båda avgiftningsfaser. En person med mycket gifter bundna till fettvävnad kan känna av rejäla avgiftningssymtom endast vid intag av 1-2 dl rödbetsjuice.

Det man oftast missar är att rödbetans blast är oerhört näringsrik och smakrik. Använd blasten i din soppa, i en sallad, tillsammans med betor i din juice eller som torkade i en återhämtningssmoothie. Tänk på att köpa ekologiska betor, särskilt om du använder blasten.

Vad gäller oxalsyra så finns det i tex rödbeta och spenat, men i liten mängd om man jämför med tex den mängd oxalsyra som finns i rabarber och harsyra. Oxalsyra kan irritera matsmältningskanalen, i och med att det är svagt giftigt och man kan faktiskt använda syran för att ta bort rost.

Det som främst kan påpekas är att oxalsyra reagerar med kalcium och bildar kalciumoxalat som sedan kan fällas ut och skapa kalciumbrist och/eller njursten. Om man äter av spenat och rödbeta i höga mängder så är det självklart inte bra, men i princip det mesta är mindre bra i höga doser.

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu