Öka din fertilitet med bra mat och giftfri livsstil

För att öka reproduktiviteten bör du öka intag av vegetabiliskt protein, mat med hög omega 3-innehåll, vitamin D-rika livsmedel, mejeriprodukter (ej lightprodukter), mat med lågt glykemiskt index och mindre snabba kolhydrater.

Minska ner eller allra helst uteslut helt, både transfetter, kvicksilverrik (fet) fisk, animaliskt protein, läsk, snacks, snabbmat. alkohol, mat belastad med gifter och/eller bekämpningsmedel. mat som är genmanipulerad och som varit i kontakt med nanopartiklar/nanoteknik.  
  
Tillägg som kan passa innan graviditeten är järn, folat (folsyra), C-vitamin, jod, vitamin D och omega 3. Tänk dock på att järn kan verka oxidativt i kroppen om det tillförs i för stor mängd. Det kan alltså vara klokt att först kontrollera om man verkligen behöver äta järn som tillskott.  

Tänk också på att alla gifter runt omkring oss påverkar. Undvik ftalater, parabener, bisfenol A, miljögifter av olika slag, GMO. Byt ut hushållsprodukter, hud- och hårvårdsprodukter och andra källor mot ekologiska, giftfria alternativ och se till att ha gott om näring i kroppen så att du har god avgiftning. Komplettera gärna med B-vitaminer, alger och svavel för bättre vardagsavgifnting i levern. Tvätta nya kläder minst 4 gånger innan de används, rena vattnet med ett bra vattenfilter och byt teflonpannan till en gjutjärnspanna. Minska ner på strålning genom att strålningssanera lägenheten eller huset och glöm inte att prioritera återhämtning och god sömn.

Om du har haft missfall vid flera tillfällen, kan det vara en god ide att se över din hormonbalans. Många gånger har vi för lite progesteron (vårt ”hålla kvar-hormon”) och eftersom det har som uppgift att hålla kvar fostret i livmoderns slemhinna, så kan det innebära att det uppstår ett missfall. Östrogen hjälper oss att bygga upp inför en befruktning, medan testosteron gör oss sugna på sex och progesteron ser till att hålla kvar fostret om och när befruktning har skett. Hormonbalansen är alltså otroligt viktig och efter år av p-piller eller andra preventivmedel kan det ta tid innan kroppens hittar rätt balans.

Östrogen kan också minska i kroppen, främst om vi stressar mycket så att vårt stresshormon, kortisol, använder upp det DHEA som annars används som byggstenar till östrogen. Eftersom östrogen även skyddar våra blodkärl, så kan minskade mängder östrogen i blodbanan, också innebära ökad risk för kärlskador och hjärt- kärlsjukdom.  

Mer om graviditet och barnhälsa:

www.gravidkost.se
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se

www.kosttipset.se