Nytt förslag om varningsetikett för livsmedel innehållande sötningsmedlet och fenylalanin-källan aspartam

Nu arbetar ÄNTLIGEN Europaparlamentets miljöutskott för att vi ska erhålla en varningsetikett på de produkter som innehåller aspartam. Idag är det oerhört svårt att veta vilka produkter som innehåller aspartam om man inte läser på alla livsmedels innehållsförteckningar. Denna varningsetikett skall främst rikta sig mot gravida kvinnor eftersom man idag inte kan garantera att den gravida kvinnans foster klarar aspartam under graviditeten.


Förslaget innebär att en etikett skulle lyda enligt följande: ”Innehåller aspartam (en fenylalaninkälla, som kan vara olämpliga för gravida kvinnor)”.


Upptakten till detta beslut är den allt starkare misstanke om aspartamets negativa konsekvenser. En ny dansk epidemiologisk studie visar ett statistiskt samband mellan konsumtion av läskedrycker som innehåller sötningsmedel och ökade risker för för tidig födsel på grund av medicinska komplikationer.


En annan studie från Italien rapporterade nyligen om ökad förekomst av cancer hos manliga möss som utfodrats mycket höga doser av aspartam. Studien har granskats av EFSA och den franska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Anses). Aspartam är dessutom en genmanipulerad ingrediens, vilket är ytterligare en anledning till att helt utesluta det ur sin kost. Det bör också påpekas att det på senare år har lanserats ett nytt sötningsmedel, som kemiskt sett fungerar som aspartam.

Sötningsmedlet heter Neotam och är 7 000-13 000 gånger sötare än socker, vilket gör att det behövs oerhört små mängder vid livsmedelsproduktion. Det är självklart en fördel att det behövs väldigt lite av ämnet, samtidigt som det innebär att det inte behöver skrivas ut på innehållsförteckningen. Då det, liksom aspartam, innehåller fenylalanin, så är det oerhört skadligt att det inte anges som innehåll.

Läs mer: Neotam

De som är överkänsliga / allergiska mot fenylalanin, kan alltså reagera starkt på dessa livsmedel, samtidigt som det är en omöjlighet för dem att veta var de finns. Det pågår en livlig debatt om detta i USA, vilket sannolikt kommer resultera i att Neotam måste märkas ut på liknande vis som aspartam, d.v.s. att det måste framgå vilka livsmedel som innehåller en fenylalanin-källa.


Källa:
www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org
www.kemikalier.nu
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se  
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.allergi.biz

www.kostkoll.se