Ny undersökning från kemikalieinspektionen: Exponering av kadmium ökar risk för benbrott och frakturer

Kadmium är ett grundämne som finns naturligt i alla jordar, men det tillförs även via luftföroreningar och användning av handelsgödsel. Idag är mycket av det rötslam och stallgödsel som läggs ut på åkrarna, förorenat med kadmium. Kadmium finns i de flesta livsmedel, men oftast i väldigt låga doser. Forskning visar att barn har lättare att ta upp kadmium i sina tarmar, vilket ställer till problem när barnmat och andra livsmedel är förorenade med kadmium, särskilt från förorenat rötslam. Kadmium i för höga doser, kan leda till bland annat nervskador, men det kan också bidra till ökad risk för benskörhet.

En ny undersökning utförd av kemikalieinspektionen visar att benbrott orsakade av kadmium, kostar oss fyra miljarder kronor per år. Mängder av vetenskapliga studier visar att kadmium ger ökad risk för njurskador, benskörhet och cancer, särskilt då vi utsätts för hög exponering. Senare tids forskning berör ofta riskerna för benskörhet och frakturer till följd av kadmiumexponering samt risker för fertilitetsproblem och genetiska förändringar.
 
Referens: Kemikalieinspektionen rapporten ”Samhällsekonomisk kostnad för frakturer orsakade av kadmiumintag via maten”. Författare: Lars Drake, Jenny von Bahr och Agneta Åkesson
.

Läs mer: http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/December-2012/Innehall/Temaartiklar/Kadmium-knacker-ben-och-budget/

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu