Ny studier! Sluta äta västerländska kost för att minska sjukdomsrisker!

Nya amerikanska studier påvisar att stekning, grillning och/eller pastörisering kan orsaka inflammation och snabbare åldrande.


Med minskat intag av de föreningar som bildas kan minska inflammation och hjälpa till att stärka kroppens naturliga försvar, enligt resultaten från den kostundersökning som nyligen publicerades i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.


I västerländsk kost produceras stora mängder giftiga ämnen, som en följd av uppvärmning, pastörisering, torkning, rökning, stekning eller grillning. Föreningarna främjar oxidation och inflammation, vilket i slutändan kan öka risker för kroniska sjukdomar, såsom diabetes och hjärtsjukdomar.


Studien kompletterar tidigare studier på den avrådan som finns inför högförädlade livsmedel och kött. I västerländerna är de vanliga högkonsumerande produkter som även har påvisats orsaka övervikt och tarmcancer.


Forskare från US National Institute on Aging och Mount Sinai School of Medicine rapporterar att minskning av dessa livsmedel kan främja viktminskning och förbättra den allmänna hälsan.

”Vad är anmärkningsvärd om vårt resultat är att minskad förbrukning har visat sig vara effektivt för alla deltagare i studien, då inkluderat friska personer och personer som har ett kroniskt tillstånd såsom tex: njursjukdomar, säger forskningsskribenten professor Helen Vlassara från Mount Sinai School of Medicine.


I den nya studien ingick 40 friska personer i åldrarna 18 och 45 eller äldre än 60, samt ytterligare 9 personer med diagnoserade njursjukdomar. Försökspersonerna fick erhålla två olika sorters dieter: En grupp fortsatte att konsumera sina egna regelbundna västerländsk kost, medan den andra gruppen konsumerade en diet med samma kalori-och näringsinnehåll, men med 50 procent lägre föreningar. Den sistnämnda gruppen rekommenderades att äta stuvning eller ånga sina måltider.


Efter fyra månader så förbättrades hälsan hos de i grupp två avsevärt , med så mycket som 60% bättre gällande blodkärl och njurar. Intaget påvisades också ligga på tre gånger högre än den tillåtna mängden för oxidanter, när man åt enligt grupp ett och alltså stekte, friterade och grillade maten.


”Även om oxidation medför en mer omedelbar hälsofara för äldre vuxna, de är en liknande fara även för yngre personer, gravida kvinnor och för barn, och detta måste åtgärdas, säger Vlassara.


Västra kostvanor främjar även fetmaepidemin, då särskilt hos barn. Redan i augusti 2007 påpekade den amerikanska barnläkaren Robert Lustig, MD, från University of California, San Francisco att västerländska diet orsakar hormonell obalans som uppmuntrar till hetsätande.


Källa: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
Publiceras online ahead of print, doi: 10.1210/jc.2009-0089
”Skydd mot förlust av Innate försvaret i vuxen ålder genom låga Avancerad Glycation End Products (AGE) intag: roll antiinflammatoriska AGE Receptor-1”
Författare: H. Vlassara, W. Cai, S. Goodman, R. Pyzik, et al.

www.kostkoll.se