Regelbunden läskkonsumtion ökar riskerna markant när det gäller gikt hos kvinnor, visar en ny studie. Studien genomfördes av forskare från Boston University och publicerades i Journal of American Medical Association.
Gikt är en smärtsam typ av inflammatorisk artrit som har blivit allt vanligare under de senaste decennierna. Under samma period syntes även en ökning av läskkonsumtionen, vilket forskarna noterade.
Studien byggde på 78.906 kvinnor som alla hade deltagit i Nurses Health Study mellan åren 1984 och 2006. Ingen av dessa kvinnor hade någon historia med gikt, när studien påbörjades. Forskarna fann dock att under loppet av 22 år, så hade de kvinnor som konsumerade en portion läsk per dag en ökad benägenhet för gikt med hela 74 procent. Kvinnor som drack två eller fler portioner av läsk per dag fick ökade risker med över 240 procent.
En koppling mellan läskkonsumtion och gikt är inte så förvånande eftersom fruktos, en komponent som finns i socker, gör att kroppen producerar mer urinsyra och urinsyra orsakar gikt. På samma vis påverkar kroppen av drycker med tillsatt fruktos och fruktos i naturlig form i juice- eller bärdrycker.
Mer om kolhydrater och fruktsocker:
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
Källa: NaturalNews