Ny studie visar att grönt te kan minska hjärtsjukdom!

En ny amerikansk studie visar att ett dagligt intag av extrakt från grönt te kan minska risk för hjärtsjukdom. Grönt te extrakt bidrar till att överviktiga personer med metabolt syndrom erhåller minskade nivåer av amyloid alpha, som sägs vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Studien publicerades nyligen i tidsskriftren Nutrition, och utfördes av Oklahoma State University och University of Oklahoma.

Grönt te har tidigare kopplats till minskade risker för Alzheimers och vis form av cancer m.m. Sannolikt, så beror detta på det stora innehåll av polyfenoler som finns i det gröna teet. Grönt te har så mycket som 30-40% polyfenoler, till skillnad mot svart te som ligger på mellan 3 och 10 %. Polyfenoler i grönt te är epigallocatechin gallate (EGCG), epigallocatechin (EGC), epicatechin gallate (EKG) och epicatechin (EG).


Source: Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.nut.2010.01.015
“Green tea minimally affects biomarkers of inflammation in obese subjects with metabolic syndrome”
Authors: A. Basu, M. Du, K. Sanchez, M.J. Leyva, N.M. Betts, S. Blevins, M. Wu, C.E. Aston, T.J. Lyons

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.toppendricka.se
www.friskabarn.se
www.zarahssida.se