Ny studie: ADHD kopplad till kost, rik på natrium, socker, mejeriprodukter och rött kött!

En ny australiensk studie visar att ADHD hos ungdomar kan kopplas till den västerländska diet, som tenderar att innehålla högt innehåll av fett, mättade fett, raffinerade sockerarter och höga halter natrium.


ADHD – Attention Deficit Hyperactivitay Disorder – har tidigare undersökts i flera forskningssammanhang och då med kosten i fokus. Det har särskild uppmärksammats under de senaste tre åren efter en studie vid Southampton University i Storbritannien som rapporterade ett samband mellan cocktailen av färgämnen och hyperaktivitet hos barn. Forskning har också undersökt den potentiella rollen av omega-3-fettsyror i sammanhanget att förbättra barnens beteende vid ADHD.


Den nya studien kommer från Perth’s Telethon institut för forskning kring barns hälsa¨. Studien publicerades nyligen i Journal of Attention Disorders, och byggde på kosten hos 1800 ungdomar sedan deras födsel 1989. Ungdomarna delades in i två grupper, där en av grupperna åt en västerlänsk kost och den andra ät en kost som kategoriserades som ”frisk”.


Den ”friska” kosten präglades av högt intag av färsk frukt och grönsaker, fullkorn och fisk, och tenderade att vara högre i sitt innehåll av omega-3 fettsyror, folsyra och fibrer.


Den ”västerländska” kosten präglades istället av takeaway livsmedel, konfektyr, bearbetad, stekt och raffinerad mat, och tenderade att vara högre i sitt totala fettinnehåll, med mättat fett, raffinerat socker och hög andel natrium.


Forskarna konstaderade att dignosen ADHD var associerad med takeaway-mat, charkuteriprodukter, rött kött, livsmedel med hög fetthalt, mejeriprodukter och godsaker.

Source:
Journal of Attention Disorders
Doi:10.1177/1087054710365990
ADHD Is Associated With a ‘Western’ Dietary Pattern in Adolescents
Authors: Amber L. Howard, Monique Robinson, Grant J. Smith, Gina L. Ambrosini, Jan P. Piek, Wendy H. Oddy

www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.kostkoll.se
www.familjetipset.se
www.kolhydrater.org