Ny forskning visar att typiskt amerikansk diet ökar risk för ADHD..!

Tonåringar som äter en ”hälsosam diet” med högt innehåll av frukt, grönsaker, fullkorn och fisk kan förbättra sin ADHD-diagnos.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) motverkas idag främst genom användning av stimulerande droger som Ritalin, detta för att kontrollera symtomen, snarare än att behandla orsaken. I allt flera studier och sammanhang, nämns kostvanor som en av flera viktiga faktorer för att få minskade symtom.
  
Tidigare påståenden om att ADHD är en påhittad sjukdom, motbevisades nyligen då UC Davis-studien visade att två områden i hjärnan inte kunde sammankopplas när barn med ADHD försökte en uppgift som fokuserade på uppmärksamhet (Mazaheri A et al. 2010).

Sammanfattningsvis kan man alltså konstatera att en amerikansk diet är kopplad till högre risk för ADHD hos tonåringar, medan lägre risker har påvisats hos de tonåringar som åt hälsosammare, med wholefood, mycket grönsaker, frukt, fullkorn och fisk. 

Läs mer via forskningskällorna:

Ambrosini GL, Oddy WH, Robinson M, O’Sullivan TA, Hands BP, de Klerk NH, Silburn SR, Zubrick SR, Kendall GE, Stanley FJ, Beilin LJ. Adolescent dietary patterns are associated with lifestyle and family psycho-social factors. Public Health Nutr. 2009 Oct;12(10):1807-15. Epub 2009 Jan 23.

Boris M, Mandel FS. Foods and additives are common causes of the attention deficit hyperactive disorder in children. Ann Allergy. 1994 May;72(5):462-8. Review.

Carter CM, Urbanowicz M, Hemsley R, Mantilla L, Strobel S, Graham PJ, Taylor E. Effects of a few food diet in attention deficit disorder. Arch Dis Child. 1993 Nov;69(5):564-8.PMID: 8257176

Cruz NV, Bahna SL. Do food or additives cause behavior disorders? Pediatr Ann. 2006 Oct;35(10):744-5, 748-54. Review.

Howard AL, Robinson M, Smith GJ, Ambrosini GL, Piek JP, Oddy WH. ADHD Is Associated With a ’Western’ Dietary Pattern in Adolescents. J Atten Disord. 2010 Jul 14. [Epub ahead of print]

Krummel DA, Seligson FH, Guthrie HA. Hyperactivity: is candy causal? Crit Rev Food Sci Nutr. 1996 Jan;36(1-2):31-47. Review.

Mattes JA, Gittelman R. Effects of artificial food colorings in children with hyperactive symptoms. A critical review and results of a controlled study. Arch Gen Psychiatry. 1981 Jun;38(6):714-8.

Mazaheri A, Coffey-Corina S, Mangun GR, Bekker EM, Berry AS, Corbett BA. Functional disconnection of frontal cortex and visual cortex in attention-deficit/hyperactivity disorder. Biol Psychiatry. 2010 Apr 1;67(7):617-23. Epub 2010 Jan 8.

Quintero J, Rodríguez-Quirós J, Correas-Lauffer J, Pérez-Templado J. [Nutritional aspects of attention-deficit/hyperactive disorder] Rev Neurol. 2009 Sep 16-30;49(6):307-12. Review. Spanish.

Rojas NL, Chan E. Old and new controversies in the alternative treatment of attention-deficit hyperactivity disorder. Ment Retard Dev Disabil Res Rev. 2005;11(2):116-30. Review.

Telethon Institute for Child Health Research (TICHR). Western diet link to ADHD. July 29, 2010. Accessed at
http://www.ichr.uwa.edu.au/media/1185

Läs mer om hälsa:

www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.motionstipset.se
www.lektipset.se