Naturligt solskydd med kokosolja, betakaroten, lykopen och D-vitamin

Nu när solen är på intågande, så kan det vara bra att tänka på att undvika vanlig solskyddskräm, då den ofta innehåller mindre bra tillsatser och nanopartiklar. Vanliga ingredienser i solkräm är oxibenson och metoxicinnamat, som är kända för att orsaka hormonstörningar och även ses som potentiella cancerframkallande ämnen. Det är viktigt att ha insikt i att det vi smörjer på huden, också tas upp i kroppen.

Bra solskydd får man genom att använda kläder eller skugga, samt fylla på med solskyddande näringsämnen som lykopen finns i tomat), betakaroten (finns i morötter) samt goda nivåer av D-vitamin. Även vitamin E bidrar till fint skydd mot solen.

Ett tips är att använda kokosolja, som innehåller det solskyddande ämnet tiosol (titandioxid) naturligt. Tiosol har en solskyddande effekt med upp till SPF 15 och skyddar mot både UVB- och UVA-strålar. Se gärna receptet nedan men notera att det inte längre är godkänt att köpa tiosol i Sverige (receptet är över tio år gammalt), men man kan alltså använda kokosolja i sin naturliga form istället.  Enligt de uppgifter som jag har funnit så motsvarar jojobaolja, makadamiaolja och risolja solskyddsfaktor 4, medan sesamolja, sheaolja och avokadoolja motsvarar spf 2-4.

Det är också viktigt att träna upp huden långsamt och vistas kortare tid i solen nu under försommaren, så att huden vänjer sig vid solen. Tänk också på att det är viktigt att inte ha solskydd hela dagen, för att ha god omvandling av D-vitamin i huden.

Läs mer om kokosolja:
Kokos och dess medicinska egenskaper – https://www.zarahssida.se
Gör din egen naturliga, giftfria sololja/solkräm…! – https://www.zarahssida.se