Naturlig och maximal återhämtning vid träning och hård stress…

Jag får ofta frågor om återhämtningsdrycker men rekommenderar dem sällan eftersom de innehåller tillsatser och socker. Min rekommendation är att istället välja ett naturligt proteinpulver som har L-glutamin för musklernas återhämtning samt en naturlig energi som ger återhämtning och stärkning av kroppens alla organ, muskler, leder m.m.
 
När man väljer en återhämtningsdryck, så blir det oftast ett proteinpulver som innehåller tillsatser, vilket i sin tur belastar organen som får jobba hårdare. Det påverkar både återhämtningens snabbhet då det tar längre tid när kroppen tar reda på tillsatser som stör samt att det också påverkar funktioner och styrka i det långa loppet så det är ohälsosamt med tillsatser av olika slag. Det kan även ge skada på organen om det belastar under lång tid och ökar tillförsel av kroppens fria radikaler, vilket kan minska immunförsvarets förmåga och effektivitet.
 
Sockret som finns i flertalet drycker påverkar din ork så att du först blir pigg MEN sedan faller blodsockret och du blir trött, hängig, orkeslös och behöver ny energi. Den allra smartaste återhämtningen och/eller uppladdningen under ett lopp, är en blandning av superfruits (tex: gojibär) och nötter. Superfruits behövs på grund av att det innehåller antioxidanter som motverkar de nedbrytande fria radikaler som kroppen tillverkar när den utsätts för tex träning. Nötterna hjälper till med upptaget av fettlösliga vitaminer såsom tex D-vitamin och kan då också transportera mineralerna ut i kroppen m.m.


Börja passet med att äta bra mat cirka två timmar innan träningen, och då med fokus på mer energigivande mat. Efter passet behövs byggstenar till återhämtningen, så kan det vara passande med en proteinshake (med tillsatsfritt protein) eller en mindre måltid med protein. 


Tänk på att dricka mycket eftersom även det är en viktig del i återhämtningen samt att sova och vila för att få maximal reparation i kroppen.

www.motionstipset.se
www.kosttipset.se
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.elitkoll.se
www.detoxa.nu