Även om vissa kanske skulle hävda att nanotekniken ger fördelar som inte normala molekyler klarar, så ses konsekvenserna för miljön och människan allt tydligare. Ny forskning publicerad i Journal of Hazardous Materials visar att nanopartiklar kan skada nyttiga jordbakterier och på så sätt förstöra växternas förmåga att ta upp kväve.
Forskare från Queen’s University, Kanada bestämde sig för att undersöka de effekter som kommer från nanopartiklar i vår miljö. De använde jord från Arktis som de trodde skulle vara den minst förorenade jorden om man ser till mängden nanopartiklar, och jämförde med jord som medvetet förorenats med olika nanopartiklar.
Forskarna säger att de inte trodde att de skulle få se mycket av effekten, men att resultatet visade att nanopartiklar kan klassificeras som mycket giftiga för alla mikrobiella samhällen.
Enligt forskarnas analys innehåller icke förorenad mark de nyttiga mikrober, som är nödvändiga för att hjälpa växter att ta upp kväve. När nanopartiklar kommer in i bilden, dödas dessa mikrober nästintill helt uteslutande. Slutresultatet visar att detta bryter ekosystemets lagar, genom att de växter som saknar kväve, också saknar förmågan att växa ordentligt och upprätthålla nödvändiga nivåer av viktiga näringsämnen.
Idag finns nanopartiklar i merparten av våra material, såsom i en mängd olika industri- och konsumentprodukter, inkluderat i livsmedelförpackningar, kläder, elektroniska apparater, solkräm, batterier, köksredskap och även i vissa typer av livsmedel och kosttillskott. Det största problemet är att vmerparten av dessa nanopartiklar aldrig har testats ordentligt, vilket gör detta till ett gigantiskt experiment på miljön och på djurens och människans hälsa.
Läs mer om nanopartiklar och kemikalier:
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
Www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se