Motverka infertilitet med naturliga örter och livsstilsförändring

Jag får många mail från par som har svårigheter att bli gravida och med anledning av det, så tänkte jag lyfta några åtgärder som går att göra på naturlig väg. Först och främst, så behöver kroppen rensas från skräp och kemikalier. Detta bör gärna göras redan ett år innan befruktning. Mannen behöver dessutom komplettera med zink, samtidigt som kvinnan kan förbereda kroppen med extra järn och folsyra. Testa gärna hb och ferritin för att veta om det finns behov av järn, eftersom järn aldrig bör tas som tillskott om det inte finns brist (då det skapar oxidation i kroppen).

Kvinnan kan förbereda sig genom att kontrollera sina nivåer av koppar och zink, eftersom för lågt zink i förhållande till koppar kan ge hormonella obalanser. Obalanser i koppar ser man främst genom PMS-besvär, aggression, hudproblem, diabetes eller sockeröverkänslighet och huvudvärk. Högt koppar är vanligt hos de som har svårt att oxidera koppar i levern, samt hos de som har egen brunn eller har ärvt höga kopparniåver från sin mor.

En annan åtgärd som är enkel är att balansera hormonerna med omega 3-fettsyror. Om du inte vill äta fiskolja, så går det likabra med linfröolja, förutsatt att du kompletterar med zink, magnesium och B-vitamin som krävs för konvertering av växtnbaserade fetter. Algolja är yttterligare ett alternativ som kan passa för veganer och vegetarianer. Algolja är redan konverterad och innehåller de långkedjiga fettsyrorna DHA och EPA. Komplettera också med D-vitamin och ät en kost, rik på näringsämnen och bra energikällor.

Då en graviditet är en enzymreaktion, så krävs det god tillförsel av enzymer i kroppen. Man kan säga att enzymerna ansvarar för att starta igång processen med liv hos kvinnan. Det kan jämföras med ett tändstift, som är en förutsättning för att hela reaktionskedjan skall fungera. Enzymer skapar kroppen själv, men för detta krävs god tillförsel på aminosyror och näringsämnen.

Om du har dålig matsmältning, problem med tarmen eller stressar mycket, så minskar saltsyraproduktionen och proteinerna du äter, smälts sämre samtidigt som näringsupptaget minskar. Detta innebär inte bara att det kommer ner osmälta proteiner i tarmen (… vilket skapar bakterieöverväxt) utan även att de minsta byggstenarna, aminosyrorna, inte kan tas upp av kroppen. Vid brist på aminosyror och näring, så kan inte kroppen producera de enzymer som krävs för olika funktioner, varav befruktning är en av dem.

En annan faktor är stress, eftersom stress ökar frisättningen av kortisol ifrån binjurarna. Kortisol frisätts vid långvarig, låggradig stress och minskar östrogen i blodet (då de båda tillverkas av DHEA). För lite östrogen ger minskat skydd för kärlen (eftersom östrogen skyddar kvinnans kärlväggar) samtidigt som det ger en obalans mellan östrogen och progesteron.

När kvinnans ägglossning förbereds, så ligger östrogennivåerna högt. För lågt östrogen hämmar denna funktion och gör att den inte fungerar som den ska. När ägglossningen startar igång, så ökar progesteronet, samtidigt som östrogen minskar. Detta beror på att progesteron (vårt ”hålla kvar-hormon”) ser till att ägget hålls kvar i livmodern och fastnar i slemhinnan. För lågt progesteron kan således göra att det befruktade ägget inte kan fastna i slemhinna och istället stöts ut ur kroppen. Lågt progesteron är vanligt hos de som får återkommande missfall. Dessa hormonobalanser påverkas även av ftalater som finns i plast, från xenoöstrogener (östrogenliknande ämnen), fytoöstrogener (östrogenliknande ämnen från växter som tex soja) o.s.v.

10 tips för att motverka infertilitet

1. Ät ren mat, gjord på ekologiska naturliga råvaror. Öka intaget av bra fetter såsom fiskoolja, kokosolja och linfröolja. Fett är viktigt för hormonbalansen och en förutsättning för att hela kedjan av enzymer och hormoner skall fungera som de ska.

2. Rensa kroppen från kemikalier med en rejäl detox och undvik rökning, alkohol och mat som är full av tillsatser. En rejäl detox kräver bra tillförsel av näring och svavel för god utrensning och för att leverns avgiftningsfaser skall kunna omvandla fettslösliga gifter till vattenlösliga och sedan eliminera dem. Detoxa också genom att använda helt ekologiska, biologiskt nedbrytbara hud- och hushållsprodukter.

3. Även socker påverkar kroppens hormonella balanser. Minska ner på sockret och ät grönsaker och bär istället. Om du har sockerberoende, så är det allra bästa att du tar itu med det innan ni försöker bli gravida eftersom du bör undvika soccker under graviditeten. En del slutar med socker (… samt rökning m.m….) först när de blir gravida och då finns mycket av effekterna fortfarande kvar i kroppen, samtidigt som barnet känner av mammans stress.

4. Testa om du har högt koppar i förhållande till zink, särskilt om du brukar ha besvär med PMS. Om du inte vill göra en hårmineralanalys, så kan du testa om zinktillskott minskar besvären. Om de gör det, så är sannolikheten stor att du har för högt koppar. Du kan ligga på terapeutisk dos av zink under en kort period för att få ner koppar, men det bör inte vara på långsiktig basis eftersom överdosering av zink (under lång tid) ger ökade risker för parkinsons. Ta gärna hjälp av en näringsterapeut för att undersöka exakt vilka doser som är lämpligt.

5. Komplettera kosten med tillskott som rekommenderas under graviditeten. Med andra ord… så kan du förbereda kroppen genom att agera som om du redan är gravid. om ditt intag av aminosyror är bristfälligt, så bör du komplettera även med det.

6. Stressa ner så mycket du kan. Meditera och använd dig av saker som ger ett inre lugn, som ett varmt bad eller en lång skön promenad/löprunda. Stress minskar din möjlighet att bli gravid och det är viktigt att låta kroppen få känna avslappning och harmoni. Tänk gärna på att detoxa hjärnan på ett fint sätt, då mycket tankar och oro också stressar kroppen.

7. Man brukar säga:  Det blir alltid som du tänkt dig och i många fall så stämmer det bra. Fokusera på dina/era tankar och var noga med att tänka härliga tankar kring graviditeten. Det är lätt att bli orolig och stressad om graviditeten dröjer, vilket kan göra det ännu svårare. En sak som kan lätta upp känslan är att ni tänker er in i livet som föräldrar och att ni lever och tänker som att ni redan blivit mamma och pappa. Fokusera alltså på att affirmera att ni redan är gravida. Kroppen svarar på tankar mer än man tror.. :)

8. Drick filtrerat vatten för att undvika de läkemedelsrester och p-pillerrester som finns i vårt dricksvatten. Det är viktigt att filtret du använder är riktigt bra och att det klarar att eliminera läkemedelsrester. Koka vattnet för att även undvika steroider.

9. Köp allt kött, ägg och all fisk helt ekologiskt eftersom djuren då har fått äta den föda som de är avsedda att äta. Djur som avlats fram på konventionellt sätt, får kraftfoder som exempelvis är baserat på genmanipulerad soja. Detta gör inte bara att de får lägre innehåll av omega 3, utan också att vävnderna är fulla med gifter. Gräskött och helt ekologiskt odlad fisk är det allra bästa. Basera all din kost på helt ekologiska och giftfria alternativ.

10. En av de mest effektiva örter som brukar användas vid infertilitet är agnus castus. Örten kan användas för att motverka PMS och tas då mellan mens och ägglossning. Om du däremot vill öka möjligheten för att bli gravid, bör du ta örten varje dag mellan ägglossning och menstruation. Du tar 20-30 droppar i ett glas varmt eller ljummet glas vatten, 3-4 gånger dagligen.

En annan variant är att kombinera kinesiska örter med akupunktur. Mannen kan stärka (tonifiera) sin yang med örter som ökar yang och på så sätt minskar impotens och infertilitet. För att motverka impotens och infertilitet kan följande kinesiska örter användas: Cynomorii songarici, Herba (Suo Yang), Epimedii sagitatum, Folium (Yin Yang Huo), Psorelea corylifolia, Fructus (Bu Gu Zhi), Curculiginis orchioidis, Rhizoma (Xian Mao) eller Cuscuta chinensis, Semen (Tu Si Zi).

Blödning under graviditen kan motverkas med Dipsaci asperi (Xu Duan) och Eucommia ulmoidis, Cortex (Du Zhong). Tonifering med yang-örter har även en värmande effekt vid livmoderblödningar. För oregelbunden menstruation så kan kokt rehmanniarot (Rehmannia glutinosa), vit pionrot (Paeonia lactiflora) eller Angelica sinensis (Dang gui) balansera upp.

Komplettera gärna med lakritsrot som harmoniserar olika örters kvaliteter i örtkombinationer och hjälper till att vägleda dem till meridianerna.

Läs mer om akupunktur och graviditet/infertilitet:
blog.php?bid=2965&print=1

Läs mer om infertilitet och lykopen:
blog.php?bid=2928&print=1

Mer om graviditet och näring före, under och efter graviditet:
www.gravidkost.se

Vill du har mer specifik rådgivning, maila zarah@piggabarn.se

Läs mer om kost och hälsa:

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se