Minska risk för benskörhet med proteintillskott och mineraler

Ett sätt för att bromsa degnerattion av benstommen är att stötta uppbyggnaden (den anabola) av benet genom ökad tillförsel av protein. Det är viktigt att inte bara tillföra protein utan att man också ser till att matsmältningen fungerar som den ska, så att proteinet spjälkas (bryts ner till aminosyror). Om matsmältningen är dålig p.g.a. för lite enzymer (proteasenzymer) eller dålig magsyraproduktion, så minskar det byggmaterial som vi behöver för våra celler. Ett bra sätt för att tillföra protein är således att göra det i aminosyreform, som genom korngräs, vetegräs, alger eller ett riktigt bra proteintillskott, såsom hampaprotein och risprotein (på brunt ris). 

Osteoporos (OP) är en bensjukdom, med symtom som minskad vikt,  snedvridning i benet och ökad risk för benbrott. Detta beror främst på att benstommen får minskad densitet av mineraler och proteiner. Mineraldepåerna minskar när vi äter för dåligt, när vi stressar (minskning av magnesium som i sin tur hjälper till med upptaget och balansen av kalcium), när vi har för låga halter av D-vitamin (ger minskad kalciumabsorption i tarmen) och på grund av att våra marker är urlakade på mineraler. En annan orsak är att våra mineraler går åt på grund av tungmetallsförgiftning, så mineraler är antagonister till tungmetaller. En tredje anledning är att vi har för sur miljö i kroppen, vilket innebär att blodet tar mineraler för att basa upp sig.


Ben ombildas ständigt och genom hela livet. Benmetabolismen sker i benets hålrum och styrs av tre celltyper: osteoblaster, osteoklaster och osteocytes. Tillsammans kallas de för grundläggande flercelliga enheter (BMU). BMU regleras av många faktorer såsom hormoner, tillväxtfaktorer, mekanisk stress och kalcium m.m. och framförallt att det finns en balans i både pH-värde, mineralbalans (bor, magnesium, kalcium), gott om D-vitamin, belastning och uppbyggnad genom stötar (träning) m.m. Vi behöver också eliminera saker som bryter ner skelettet som försurande råvaror (socker, läsk m.m.), öka intaget av mineralrika grönsaker (bladgrönsaker) och vårt intag av mineraltillskott.

Osteoblaster utsöndrar viktiga delar som tex extracellulär matrix eller osteoider. En osteoid består främst av kollagen, tillsammans med proteoglykaner, osteocalcin och olika phosphoproteins. Med andra ord är proteiner grundläggande för en bra benstomme och återuppbyggnad av ben. Här kan även små inflammationer hämma, vilket kan motverkas med tillskott av proteasenzymer.

Källor:
1. Anversa, P. ”Åldrande och livslängd:. IGF-1 Enigma” Circulation Research 97,5 (2005): 411 -14.
2. Genaro, Patricia de Souza, och Ligia Araujo Martini. ”E? ​​ECT av proteinintag på Bone E? Ectav proteinintag på ben och muskelmassa hos äldre och muskelmassa hos äldre. Nutrition Recensioner 68,10 (2010): 616-23.
3. Samverkan mellan kostråd kalcium och protein i benhälsa hos människor. ”Journal of Nutrition. Web. Juli 9, 2011.
http://jn.nutrition.org/content/133/3/852S.full.
4. Kerstetter, Jane E., Kimberly O. O’Brien, och Karl L. Insogna. ”Låg proteinintag: Den Påverkan på Kalcium och ben Homeostasis hos människor ”The Journal of Nutrition 133,3 (2003):. 8555-615.
5. Khosla, Sundeep, Jennifer J. Westendorf och Merry Jo Oursler. ”Att bygga Bone till Omvänd. Osteoporos och frakturer reparation ”Journal of Clinical Investigation 118,2 (2008): 421-28.

www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se