Magnesiumolja, för minskad värk/muskelkramp, bättre sömn, vid eksem och psoriasis

Magnesium är en viktig mineral, för att kroppen ska kunna absorbera kalcium. Om vi har för lågt magnesium, så uppstår brist på kalcium samt då även obalans med andra mineraler och vitaminer. Oftast när vi har kalciumbrist, så är det snarare en magnesiumbrist som ligger som grund,  och som minskar upptag av kalcium. Att då ta kalciumtabletter eller tillskott med kalcium är väldigt ineffektivt, eftersom ditt upptag inte ökar bara för att du tar mer mineraler. Du behöver istället fylla på med magnesium, så att ditt upptag förbättras.

Magnesium är en mineral som aktiverar vårt avslappnande nervssystem, dvs det parasympatiska nervsystemet. På så vis, så är det, tillsammans med andra avslappnande mineraler som tex zink, viktigt för att muskler och nervsystem skall kunna koppla av. När du får brist på magnesium, så blir kalcium för högt i förhållande till magnesium och kroppen tar upp mindre samt har också mindre lätt att slappna av (då kalcium, tillsammans med tex koppar istället aktiverar det sympatiska nervsystemet, dvs vår PÅ-knapp). Symtom vid magnesiumbrist är kramper i benen, oro, att man har svårt att sova och slappna av.

När upptag av kalcium sedan försämras så medföljer symtom som försämrad läkning av slemhinnor (vilket försämras ytterligare om zinkbrist också återfinns, vilket det ofta gör vid stress då alla avslappnande mineraler bränns, tillsammans med B-vitaminer), sämre uppbyggnad på mjukvävnad (artärer, brosk, hjärtklaffar etc ) och muskler. Mjukvävnaderna stelnar och blir hårda, därav upplevelsen om att kroppen är stel och att det uppstår kramper och allmän känsla av att kroppen inte kan slappna av.

För att motverka bristerna kan man givetvis inta magnesium i sin kost, eller som tillskott, men det går också bra att bada i magnesiumolja. Magnesiumbad är särskilt lämpligt om musklerna är trötta, om man tränar mycket och hårt, om kroppen är allmänt sliten m.m. då det då absorberas magnesium i stora mängder rätt in i kroppen via huden.

Magnesium Flakes kan passa bra för fotbad, då de innehåller en koncentrerad kristallin form av magnesiumklorid som vid badet, passerar direkt in i vävnader/celler. Det finns även magnesiumspray som kan sprayas direkt på huden (ej intag oralt) och på så vis går in direkt i vävnaden i problemområdet. Ett sista och mycket effektivt sätt är att bada hela kroppen i magnesiumolja. Varje 50 ml dos med fotbadolja bidrar med 7 gram av elementärt magnesium. Magnesiumbadet kan passa bra vid mer utbredda hudbesvär som eksem, psoriasis eller vid allmän värk och/eller träningsvärk.

Läs mer om rekommenderat, optimalt och terapeutiskt intag av magnesium, magnesiumbrister och magnesiumupptag: blog.php?bid=2024&print=1

För studier på magnesium, sök i sökrutan till höger (klicka i att du söker på Zarahssida)

Läs mer om magnesiumolja: http://www.betteryou.uk.com/Magnesium-113 eller på www.vitaminer.nu

Läs mer om kost och hälsa:
 
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu