En ny studie har genomförts på 34 670 kvinnor där alla var helt friska från hjärt- kärlsjukdom och cancer. Kvinnorna följdes upp i genomsnitt 10,4 år, under vilken tid 1 680 fall av stroke identifierades (inklusive 1310 cerebral infarkt, 233 hemorragisk stroke, och 137 ospecificerade stroke). Studien visade att konsumtion av fisk var ett signifikant skydd vid risk för stroke, men inte vid risk för hjärninfarkt eller hemorragisk stroke.
De kvinnor som förbrukade mer än tre portioner fisk per vecka hade lägre risker jämfört med de kvinnor som förbrukade mindre än 1 portion / vecka av fisk. Kvinnor som konsumerade tre eller fler portioner per vecka av mager fisk låg bäst till, jämfört med de som inte konsumerade mager fisk alls. Resultatet visar att konsumtion av fisk, särskilt mager fisk, kan minska riskerna för stroke hos kvinnor.
Referens: ”Fisk konsumtion och risk för stroke hos svenska kvinnor,” Larsson SC, Virtamo J, et al, Am J Clin Nutr 2011 mars, 93 (3): 487-93. (Adress: Avdelningen för nutritionsepidemiologi, Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige E-post:. Susanna.larsson @ ki.se).