Lithotamnion Calcareum, för bättre ben- och ledhälsa

Med fantastiska egenskaper och minimal miljöpåverkan, har alger blivit en allt vanligare råvara inom hälsokostbranschen. Alger växer snabbt, är skonsamt mot sin omgivning och innehåller maximal näring i unika kombinationer. Fördelen är också att det är enkelt att extrahera ämnen ur algerna och/eller att torka och mala dem utan större påverkan. Vid produktion av tillskott, tas algens förkalkade skelettrester omhand, för att sedan tvättas, torkas och malas.


En intressant alg som blivit alltmer populär, är Lithotamnion Calcareum, en alg som främst används för att förbättra ben- och ledhälsa (1). Algen är rik på näringsämnen som kalcium, magnesium, zink, järn, selen och 72 olika spårämnen. Dess kombination med magnesium och kalcium gör algen till en ypperlig näringskälla för att bygga en stark och tålig benstomme. Lithothamnion Calcareum återfinns endast på tre platser i världen, inkluderat Irländska och Isländska sydöstkusten. Under fem års tid absorberas algerna de viktiga mineraler som finns i havsvattnet.


Det höga mineralinnehållet bidrar till att Lithotamnion Calcareum har en utrensande förmåga, särskilt främjande för hudens avgiftningsförmåga. Mineralerna drar även ut orenheter, återställer hudens ton och vitalitet samt minskar lokala fetthaltiga avlagringar, vilket ger en fräsch, mjuk och frisk hy. 


Algens höga innehåll av cytokiner hjälper kroppen att reglera vårt immunförsvar, vilket i sin tur motverkar inflammation. Cytokiner är de budbärare och proteinmolekyler som stödjer upp vårt immunförsvar och gör att det fungerar som det ska. Utan cytokiner, uppstår inflammatoriska tillstånd och infektioner till följd av kroppens minskade motstånd. Flertalet algarter kan förändra cytokinernas molekylära vägar som de tar vid inflammation, främst genom att hämma utsöndring av de pro-inflammation cytokinerna TNF-α (tumörnekrosfaktor-alfa) och IL-IB (interleukin-1β).


Flertalet studier visar att tillskott med Lithotamnion Calcareum har en antiinflammatorisk effekt vid inflammatoriska tillstånd (2) och vid artros (3).

1. Ett naturlig mineraltillskott som minskar symtom i knän vid artros. Studien är en randomiserad kontrollerad pilotstudie. Joy L Frestedt, Melanie Walsh, Michael A Kuskowski och John L Zenk. Marc (Minnesota Applied Research Centre), Minnesota, USA. Nutrition Journal 2008, 07:09


2. ”Forskning visar att Aquamin har anti-inflammatoriska effekter på kortikal gliaceller-berikade kulturer,” Ryan et al, Växtbehandlingsprodukter Research oktober 2010..


3. ”Ett naturligt mineraltillskott som minskar symtom på artros i kn. Studien är en randomiserad kontrollerad pilotstudie,” Fredstedt et al, Nutrition Journal, 2008


Text: Zarah Öberg, näringsspecialist och medicinjournalist

För att läsa mer om alger:

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info