Lindra tarmsjukdomar med kylande Jams

Redan för 8000 år sedan, så började kineserna odla hirsh (norra kina), ris och rotfrukter (i syd). Det fascinerande är att de klarar sin höga odlingstakt, trots att endast 15 % av landsytan är odlingsbar, jämfört med tex Indien, där odlingsytan uppgår till 50%. I Kina bor HELA 1.3 miljarder människor och ändå baseras deras mat på enkla grödor som grönsaker och ris.

En av de mest fascinerande växter är roten Jams, som med stor säkerhet kommer bli en välkänd medicinväxt i Sverige och världen. Jams kyler tarmen och minskar påverkan och irritation vid tex: tarmsjukdomar. Tärna eller riv jams och koka tillsammans med ris eller som det är. Ät det eller drick avkoket… :) Tänk på att jams (dioscorea) ofta kan omnämnas som jams även om det istället är tapioca eller casava som skiljer sig genom att vara mer glansig i barken. På kinesiske heter jams Shan yao (bergsörten), används som sagt för att  motverka tarmsjukdomar och den är inte släkt med varken tapioca eller sötpotatis (såsom många påstår).


Enligt Peter Torssell som skrivit boken Kinesisk kostlära, så har det utförts studier på den kinesiska befolkningar, främst av C. Campbell som genomförde ”China Study”. I studien jämfördes kostvanorna hos bönderna utanför Beijing, jämfört med de som bodde i USA och England. Studien visade på färre hjärt- och kärlsjukdomar, mindre kroniska sjukdomar, färre fall av diabeter, fetma och urkalkning. I studien ”Okinawa study” påvisades detsamma, och forskaren Willcox bevisade att människor på ön Okiwana, lever längre än de som lever i övre delar av världen.

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.ekologiskaval.se