Ökad konsumtion av frukt och grönsaker hos friska, aktiva vuxna människor kan minska risk för oxidativa stressmarkörer, visar en ny tvärsnittsstudie. Studien bygger på 246 friska försökspersoner (88 män och 158 kvinnor), med en medelålder på 22 år och ett genomsnittlig BMI på 21,9 kg / muskelmassa. Under studiens gång bedömdes kostintag, antropometri, blodtryck, funktion, livsstilsfaktorer och blod via biokemiska data.
Resultatet visade att de personer som hade det högsta intaget av frukt och grönsaker också hade lägre oxiderade LDL-halter samt högre total antioxidantkapacitet (TAC). Hänsyn bör tas till kön, ålder, energiintag, fysisk aktivitet, rökning, BMI samt eventuellt intag av vitamintillskott. Det kan även förekomma andra felkällor samt påverkan från stress, dålig sömn m.m. Slutsatsen blir dock att högre intag av fibrer och C-vitamin ifrån frukt och grönsaker minskar oxidation och ger bättre återhämtning via ökning av antioxidanter.
Reference:”Vitamin C and fibre consumption from fruits and vegetables improves oxidative stress markers in healthy young adults,” Hermsdorff HH, Barbosa KB, et al, Br J Nutr. 2011 Sep 7:1-9. [Epub ahead of print]. (Address: Department of Nutrition, Food Science, Physiology and Toxicology, University of Navarra, C/Irunlarrea 1, 31008 Pamplona, Spain. E-mail: jalfmtz@unav.es ).
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.d-vitamin.biz
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.skoldkortel.info
www.kolhydrater.org
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.gravidkost.se
www.receptkoll.se