Kokosmjöl – baka glutenfritt med kokosmjöl och bovetemjöl

En nya favorit till glutenfri och hälsosammare bakning och matlagning är helt klart kokosmjölet. Att blanda olika mjölsorter som är glutenfria, ger ett fantastiskt resultat. Du kan tex ta samma mjölmängd som vanligt, men byta 1/3 mot kikärtsmjöl, 1/3 mot kokosmjöl och 1/3 mot bovetemjöl. Du får fina fibrer från kokosmjölet, rubust och smakrik karaktär från bovetemjölet och sötma och jäsningskraft från kikärtsmjölet.

Kokosmjölet innehåller mer än 40 procent fiber och går utmärkt att använda i matlagning och viv bakning. Det tål höga temperaturer och smakar fantastiskt sött och gott. En annan favorit är att blanda ner lite kokosmjöl i en smoothie, tillsammans med bär, hampaprotein och lite greenspulver (korngräs eller vetegräs). Tänk på att använda lite mer vätska om du bakar med dessa robustare alternativ.

Både bovetemjöl, kikärtsmjöl, kokosmjöl, majsmjöl eller quinoamjöl är helt fria från gluten och kan använda som substitut för dig som är glutenintolerans eller överkänslig mot vete. De är också vegan, fria från laktos och mjölk, och är helt raw food. Kokos kan inte bilda transfettsyror, vilket gör kokosmjöl och kokosfett helt fria från transfetter. De är också helt naturliga och kolhydratfattiga.

Kokosmjöl kommer från färskt kokosnötskött som kort efter skörd, pressas på olja och torkas. All torkning sker under 40°C för att hålla RAW standard. Förutom att kokosmjöl innehåller 40 procent kostfiber så innehåller det cirka 20 procent högvärdigt protein. Det är alltså en fantastisk källa för protein och fibrer, för dig som tränar, som vill minska eller öka i vikt, som är vegan eller bara vill äta hälsosammare. Kokosmjölet innehåller 13 procent fett, 18 procent kolhydrater och har ett energiinnehåll på 335 kalorier per 100 gram.

Läs mer: www.superfruit.se, www.kostkoll.se, www.rawfood-kost.se, www.vegetarisk.info, www.ekologiskaval.se, www.ekologisk-mat.info eller www.receptkoll.se

www.ekologisk-mat.info