Kakao och mörk choklad kan sänka blodtrycket, enligt ny studie

Polyfenolföreningar i kakao kan sänka blodtrycket vilket är relaterat till genotyp, visar en ny studie. Aktivitet i antiotensin-converting enzyme (ACE) hämmades markant av mörk choklad (72 procent kakao), men graden av hämning var beroende av genotypen. Resultatet publicerades nyligen i tidsskriften cardiovascular farmakology.


ACE-hämmare verkar genom att hämma omvandling av angiotensin I till potent vasokonstriktor, angiotensin II, vilket förbättrar blodflödet och blodtrycket. Genombrott har visat att genotypen för ACE har en effekt på fysisk funktion. En studie som publicerades i Journal of American Medical Association år 2005 (Vol. 294, s. 691-698) visade hur genotyp kan påverka fysisk aktivitet, kopplat till bättre muskelstyrka.

Authors: Journal of Cardiovascular Pharmacology
January 2011, Volume 57, Issue 1, Pages 44-50, doi: 10.1097/FJC.0b013e3181fe62e3
“Effects of Cocoa Extract and Dark Chocolate on Angiotensin-converting Enzyme and Nitric Oxide in Human Endothelial Cells and Healthy Volunteers–A Nutrigenomics Perspective”
Authors: I.A.-L Persson, K. Persson, S. Hagg, R.G.G Andersson

www.kostkoll.se