Jag har tidigar skrivit om att svenska forskare uttryckt stor oro över den mängd kemikalier och tungmetaller som finns i barnmatsburkar och modermjölksersättning, då främst arsenik och kadmium.
Nyligen så publicerdes en studie i Journal of Food Chemistry, där svenska forskare från Karolinska Institutet undersökte koncentrationerna av nio olika spårämnen i modersmjölkersättning samt hos nio olika barnmatstillverkare. Exempel på tillverkare är Mead Johnson och Nestle.
Undersökningen visade stora skillnader mellan olika produkter, särskilt hos de livsmedel som var avsedda för spädbarn under 4 månader gamla.
Risbaserade produkter lyftes fram som särskilt oroande, på grund av de höga halterna av arsenik. Även om inga juridiska begränsningar överskreds, sa hävdar forskarna att två portioner om dagen med ris-baserad barnmat kan hamna mycket nära det tidigare tolerabla dagliga intaget på 2,1 mikrogram / kg kroppsvikt. Nya bevis pekar dessutom på att det kan uppstå negativa effekter vid långt mycket lägre doser.
Forskarna tillade att tidigare forskning visar på att exponering för arsenik i dricksvattnet vid tidig ålder också är förknippat med högre spädbarnsdödlighet och försämrad utveckling. De ifrågasatte därför lämpligheten med ris i barnmat.
Forskarna uttryckte också oro över de nivåer av två andra toxiska ämnen som finns i modersmjölksersättning och livsmedel, nämligen kadmium och bly. Liksom arsenik så finns dessa naturligt i marken, men då bara i låga doser.
När det gäller kadmium, hade barnmaten mycket högre kadmiumhalter än vad som fanns i bröstmjölk. Visserligen ligger halterna under de gränsvärden som gäller, men idag visar allt mer forskning på att kadmium är skadligt redan vid ytterst små doser. Även höga halter av magnesium och järn återfanns i högre koncentrationer i barnmat än i bröstmjölk.
Till saken hör att barn absorberar vissa ämnen bättre än vad vuxna gör. Ett exempel på detta är kadmium, som barn absorberar väldigt väl och således lätt tar upp för mycket av. Vi ser även på nyligen genomförda studier, att dagens barn har mer kemikalier i sin kroppar, än vad vi har, eftersom de har lättare att ackumulera giferna och dessutom utsätts för dem från så tidig ålder.
Source: Food Chemistry
Published online ahead of print 127 (2011) 9643-951
High concentrations of essential and toxic elements in infant formula and infant foods A matter of concern
Authors: Karin Ljung, Brita Palm, Margaretha Grandér and Marie Vahter
Mer om barnmat, tungmetaller och kemikalier:
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.gravidkost.se