K2-vitamin kan minska cancer som dödsorsak med 30% och ge minskad risk för prostatacancer!

Konsumtion av matvaror, rika på Vitamin K2 kan minska risken för cancer, visar en ny studie som stöder potentiella cancerförebyggande fördelar med just K2-vitaminet.

Undersökningen från denna europeiska studie (EPIC), utfördes med fokus på cancer och nutrition och visade att det högsta intaget av Vitamin K2 (ej inkluderat vitamin K1), var associerat med en minskad risk för cancer överlag samt cancer med dödlighet. Risk för cancer som dödsorsak minskade med hela 30 procent.

Det finns två huvudsakliga former av vitamin K: phylloquinone, även känd som phytonadione, (vitamin K1) och menaquinones (vitaminer K2). K1 finns i gröna bladgrönsaker såsom sallad, broccoli och spenat. Vitamin K utgör cirka 90 procent av det K-vitamin som finns i en typiskt västerländsk kost, medan K2, som endast utgör cirka 10 procent kan syntetiseras i tarmen genom mikrofloran.

Det finns olika former av menaquinones (Vitamin K), och dessa kan också intas via kosten: menakinon-4, till exempel, finns i animaliskt kött, medan menaquinones -7, -8, och -9 finns i fermenterade (lagrade) livsmedel som tex: ost.  

Den nya studien, publicerades i American Journal of Clinical Nutrition och verkar stödjande för cancerförebyggande fördelar i samband med intag av Vitamin K. Faktum är att denna studie endast är ytterligare kunskaper inom den ständigt växande banken som talar för K2-vitaminets fördelar. Flertalet tidigare studier har påvisat goda egenskaper för att bland annat främja ben- , hjärt- och kärlhälsa. Nya bevis stöder också en potentiell roll för att minska risk för prostatacancer.


Förra året rapporterade Joyce McCann, PhD och Bruce Ames, PhD, från Children’s Hospital, Oakland Research Institute att nuvarande rekommendationer för vitamin K inte är uppfyllda, vilket kan bidra till ökad risk för åldersrelaterade sjukdomar såsom cancer och hjärtsjukdomar .

Aktuella rekommendationer baseras på de nivåer som krävs för att säkerställa en tillräcklig blodkoagulation, men inte för att säkerställa de långsiktigt optimala nivåer som kan påskynda benskörhet, njurförkalkning, hjärt-kärlsjukdom och möjligen också cancer. (American Journal of Clinical Nutrition – okt 2009) 


Den nya studien, ledd av Jakob Linseisen från det tyska forskningscentret för Environmental Health, har analyserat uppgifter från 24.340 deltagare i åldern 35 till 64 år. Deltagarna följdes under 10 års tid och under denna tid dokumenterades 1.755 fall av cancer, varav 458 visade sig vara fall med dödlig utgång. Resultaten visade att personer med det högsta genomsnittliga intaget av Vitamin K2 erhöll 14 procent minskad risk för att utveckla cancer jämfört med personer med de lägsta genomsnittliga intaget.


Dessutom hade de med det högsta intaget av Vitamin K, en minskad risk för dödlighet med 28 procent. Dr Linseisen och hans medarbetare rapporterar också att ett signifikant samband med prostatacancer.


Källa: American Journal of Clinical Nutrition
”Dietary K-vitamin intag i samband med cancer insjuknande och dödlighet: resultat från Heidelberg kohort av den europeiska undersökningen om cancer och nutrition (EPIC-Heidelberg)” Författare: K. Nimptsch, S. Rohrmann, R. Kaaks, J. Linseisen

Läs mer på mina kostsajter:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se