K-vitamin kan minska risk för typ-2 diabetes

En ny studie visar att ökat intag av K-vitamin kan minska risk för att utveckla typ 2-diabetes. Studien omfattar 40.000 holländska män och kvinnor och publicerades nyligen i Diabetes Care. För varje ökning med 10 mikrogram vitamin K2 i intag, så minskade risken för typ-2 diabet med 7 procent.


Diabetes drabbar nästan 24 miljoner amerikaner, vilket motsvarar 8 procent av befolkningen . De totala kostnaderna ligger på så mycket som $ 174.000.000.000, enligt siffor American Diabetes Association.


Vitamin K finns i två olika former: phylloquinone, phytonadione, (vitamin K1) och menaquinones (vitaminer K2). Brister kan ge problem med koaguleringen och det finns inga direkta tecken på överskott. K1 hittar du i gröna bladgrönsaker såsom spenat, broccoli och K2 syntetiseras i tarmen genom mikrofloran. Den vanligate källan för vitamin K är matintaget (90%).

Då levern har som funktion att bryta ner sockerarter, så kan försämrad lever innebära sämre nedbrytning och därmed ökat blodsocker. I detta fall kan det sannolikt vara så att  levern stimuleras av K-vitamin vilket i sin tur, ger bättre funktioner i nedbrytning av sockerarter.

Source: Diabetes Care
Published online ahead of print, doi: 10.2337/dc09-2302
“Dietary phylloquinone and menaquinones intake and risk of type 2 diabetes”
Authors: J.W.J. Beulens, D.L. van der A, D.E. Grobbee, I. Sluijs, A.M.W. Spijkerman, Y.T. van der Schouw

www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetatisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info