Italienska husmorstips!

Idag har jag tillbringat min dag på ICA Maxi i Västerås och min kära arbetskamrat är från mitt älsklingslang Italien. Här mina vänner kommer härliga gamla italienska husmorstips, only for you!

Mangold
Koka mangold i lite lättsaltat vatten tills det ser ut som spenat. Använd hela magolden, även den vita ”stammen”. Ta upp, krama ur vattnet med hjälp av en durkslag. Använd en god olja, vitpeppar, lite havssalt och blandar noga. Det smakar fantastiskt till kött eller fisk!  


Maskros
Ta de första maskrosbladena som kommer på vårkanten innan blomningen tar fart. Lägg i kallt vatten cirka 30 minuter. Servera som salladsalternativ. Smaken påminner om ruccola.

Humle
Använd de spröda skotten på den mycket vanliga klängrankan – humle. Ta de sparrisliknande knopparna och lägg i kallt vatten cirka 30 minuter. Tillaga som tilltugg i en italiensk omelett med ägg, parmesan, havssalt, vitpeppar och lite vatten.   

Broccoli och fänkål
Koka färsk brysselkål tills de är mjuka. Smält lite smör i en kastrull och strö över cirka 1 dl parmesan. Låt osten smälta in men stek ej. Servera till kött, fisk eller som härligt tiitugg. Fänkål är också ett alternativ som är toppen om brysselkålssäsongen inte har kommit igång.

Fänkål
Skiva rå fänkål. Skär i båtliknande bitar. Gör en vinegrette på rapsolja, vitpeppar, havssalt och doppa fänkålen i som snacks.

Kronärtskockor
Koka hela kronärtskockor i lättsaltat vatten. Gör en sås med hackad vitlök och persilja. Värm lite rapsolja i en kastrull och blanda ner vitlöken och persiljan. Blanda  ner en halv italiensk tub med tomatpuré och även en 1/2 dl vatten. Låt puttra i 15-20 minuter på svag värme. Ta ur kronärtskockorna och lägg i en skål. Häll oljan över! 

Vilt kött
För att minska den kraftiga vilsmaken på olika köttsorter, så finns ett superenkelt husmorstips. Lägg köttet i röd mjölk, rapsolja, rosmarin och vitlök och låt smaken neutraliseras i rumstemperatur över natten. Tillaga köttet och häll mjölksåsen över som en fräsch mjölksås. Om du är laktosintolerant, så går det kanonbra att byta mjölken mot laktosfri mjölk. Matlagningsvin, lite rött vin eller en god fond förhöjer såsen ytterligare.

Tiramisu
OCH… Visste ni att Tiramisu betyder ”ryck upp mig”  och syftar till att sockerinnehållet är stort och pigga upp :-)