Intag av antioxidanter kan minska risk för bukspottkörtelcancer

I en prospektiv studie med 23.658 deltagare i åldrarna 40 och 74 år, observerade forskarna att en antioxidantrik kost kan spela en roll i förbyggande åtgärder för bukspottskörtelcancer (PC). Testpersonerna fick skriva 7-dagars kostdagböcker. Näringsintaget beräknades sedan hos dem som diagnostiserats inom 10 år och jämfördes med 3970 kontrollpersoner.

Resultatet visade att de testpersoner med kombination av de högsta koncentrationerna vitamin C och E och selen också löpte minskade risker för cancer i bukspottkörteln. Resultaten tyder på att en antioxidantrik kan minska risk att utveckla bukspottkörtelcancer.

Reference: ”Dietary antioxidants and the aetiology of pancreatic cancer: a cohort study using data from food diaries and biomarkers,” Banim PJ, Luben R, et al, Gut, 2012 Jul 23; [Epub ahead of print].  (Address: Dr Andrew R Hart, University of East Anglia, Norwich, UK. E-mail: a.hart@uea.ac.uk ).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu