Inflammationer i hjärnan kan vara orsaken till självmordsförsök och depression

Depression och självmordsförsök kan bero på inflammationer i hjärnan, enligt en ny studie utförd av Lundaforskare. Studierna har genomförts på ryggmärgsvätskan hos patienter som har försökt ta sitt liv. En kommande studie utförd på självmordsbenägna patienter ska påbörjas, där de behandlas med antiinflammatoriska mediciner istället för antidepressiv medicinering.

Forskare i Lund har sett att signalsubstansen interleukin-6 (IL-6), som ökar vid inflammationer, finns i högre koncentration hos de patienter som försöker ta sitt liv, än hos de personer som är friska. Speciellt höga halter såg man hos dem som hade gjort våldsamma självmordsförsök.

Även personer med depression har högre nivåer av interleukin-6, vilket dessutom styr svårighetsgraden vid depression. Vad som orsakar inflammationen är inte ännu känt. men en tänkbar förklaring är att stresshormoner sätter igång inflammation i kroppen. Studien kan innebära en möjlighet att medicinera patienter med antiinflammatoriska mediciner som Ipren eller Celebra istället för med antidepressiva läkemedel. Studien publiceras i dagarna i tidskriften Biological Psychiatry.

Läs hela artikeln: Sydsvenskan

www.kostkoll.se